Domácí loupáky – nejlepší recept
České sladké rohlíčky, známé také jako loupáky, jsou v České republice tradičním pečivem. Tyto malé koláčky se vyrábějí ze sladkého těsta plněného různými náplněmi a podávají se jako dezert nebo svačina.
Těsto se obvykle vyválí a nakrájí na kolečka, která se pak plní různými přísadami, jako je džem, Nutela, ořechy a další. Rohlíčky se pak pečou v troubě dozlatova a nakonec se posypou moučkovým cukrem.
TIP: Vyzkoušejte další recepty s Nutellou nebo rybízovou marmeládu, kterou můžete použít jako náplň do loupáků.
Loupáky
Toto pečivo je v českých rodinách oblíbenou svačinkou, na které si pochutnávají již celé generace. Často se podávají jako snídaně, svačina nebo dezert. Obvykle je najdete v pekárnách a kavárnách, ale lze je sehnat i v obchodech se smíšeným zbožím a v supermarketech.
Tradiční recepty často obsahují náplň ze švestkové marmelády nebo vlašských ořechů a navrch se sypou mákem. Často se podávají s horkou kávou nebo čajem a jsou lahodným pohoštěním nejen během svátků.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/4 hrnku cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku džemu, Nutely nebo jiné náplně podle vlastního výběru
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V malé misce vyšlehejte rozpuštěné máslo, vejce, mléko a vanilku.
- Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Na lehce pomoučeném povrchu těsto rozválejte na tloušťku 0,5 cm. Vykrajujte kolečka pomocí 5centimetrového vykrajovátka na sušenky.
- Do středu každého kolečka dejte 1 lžičku náplně. Přeložte kolečka na polovinu a přitiskněte okraje k sobě, aby se utěsnily.
- Loupáky položte na připravený plech. Pečte 12-15 minut, dokud nezezlátnou.
- Před posypáním moučkovým cukrem nechte 5 minut vychladnout. Vychutnejte si!
Ať už si je vychutnáte v obyčejné podobě, nebo naplněné něčím sladkým, loupáky jsou chutným a oblíbeným pečivem, které si vychutnává celá Česká republika. Jsou skvělou variantou svačiny, snídaně nebo jako dezert. Vychutnejte si je samotné, s šálkem horké kávy nebo čaje a nebudete zklamaní.