Čočka na kyselo s vejcem
Čočka na kyselo s vejcem je oblíbeným tradičním jídlem, které se dá snadno připravit a skvěle chutná. Hlavní ingrediencí je čočka, která se vaří v kyselé omáčce z cibule, papriky a rajčat. Pokrm se dochucuje kořením a podává se s vejcem uvařeným natvrdo.
Tento recept je vhodný pro vegetariány a pokud vynecháte vejce a smetanu nahradíte sojovou alternativou, lze ho upravit i pro vegany. Čočka na kyselo s vejcem je skvělou volbou pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři.
Čočka s vejcem patří mezi tradiční recepty, podobně jako třeba koprová omáčka. Pokud máte raději polévky, můžete vyzkoušet polévku z červené čočky. Příznivci luštěninových jídel si jistě oblíbí také recepty z čočky beluga neboli černé čočky.
Čočka na kyselo s vejcem – ingredience
- 250 g čočka velkozrnná
- Bobkový list
- sůl
- 1 kysaná smetana
- Česnek
- Ocet
- 500 ml mléka
- Vejce
- Brambory
- Hladká mouka (2-3 lžíce)
Čočka na kyselo s vejcem – postup
- Čočku namočíme na 2-3 hodiny, nebo na noc (pokud je čočka předvařená, nenamáčíme). Nic necedíme, čočku vaříme s přidaným bobkovým listem do měkka, potom osolíme.
- Uvařenou čočku zahustíme kysanou smetanou s mlékem a hladkou moukou, případně Solamylem.
- Za stálého míchání krátce povaříme do zhoustnutí. Na konec přidáme rozmačkaný česnek.
- Po dovaření ochutíme dle chuti octem. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši a sázené vejce nebo vejce na tvrdo.
Čočka na kyselo s vejcem je chutné, syté a zdravé jídlo, které je velmi jednoduché na přípravu. Tento recept nabízí skvělou alternativu k masovým jídlům a je vhodný pro vegetariány.
Pokrm můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k jiným jídlům. Určitě si ho vyzkoušejte a nechte se unést jeho bohatou a výraznou chutí.