Chlebová polévka – nejlepší recept
Chlebová polévka je tradiční selský pokrm, který se připravuje v mnoha zemích světa. Je to bohatá a aromatická polévka z chleba, zeleniny a různých bylinek a koření. Je to typické jídlo, na kterém si pochutnávají všichni bez ohledu na společenské postavení.
Chlebová polévka se může lišit podle toho, kdo ji připravuje. Některé recepty vyžadují použití zeleniny, jako je mrkev, cibule, celer a brambory. Jiné recepty mohou obsahovat kuřecí, hovězí nebo jiné maso. Každý recept je jedinečný a odráží kulturu a oblast, ze které pochází.
Kromě tradičních ingrediencí se chlebová polévka často obohacuje o aromatické přísady, jako je česnek a petržel. Některé recepty vyžadují vařené obiloviny, jako je rýže, farro, bulgur nebo jiné druhy obilovin. Některé kultury mohou do polévky přidávat i brambory, fazole nebo dokonce těstoviny.
Příprava chlebové polévky je snadný a ekonomický způsob, jak si připravit vydatné jídlo. Přípravu tradiční chlebové polévky začněte vařením zeleniny ve vývaru nebo bujónu. Poté přidejte na kostičky nakrájený chléb a vařte, dokud není měkký a dokud se nevstřebá tekutina. Přidejte bylinky a koření podle požadované chuti. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Chlebová polévka je dostupný a uklidňující pokrm, který si můžete vychutnat s přáteli i rodinou. Ať už ji budete podávat na útulný večer doma nebo na výletě jako snadné jídlo, určitě bude mít úspěch. Takže vyndejte bochník chleba a připravte se na tento nadčasový oblíbený selský pokrm.
Máte rádi polévky? Vyzkoušejte i další recepty:
Chlebová polévka – recept
Chlebová polévka je tradiční pokrm, který je oblíbený v mnoha částech světa, ale nejčastěji je spojován s Itálií. Jedná se o jednoduché a vydatné jídlo, které je ideální pro chladné zimní večery. Její příprava je snadná a lze ji přizpůsobit jakýmkoli dietním preferencím.
Čas přípravy
- 10 minut
Ingredience na chlebovou polévku
- 1 l vody
- tvrdý chleba nakrájený na kostky (asi 2 hrsti)
- slepičí bujón
- drcený kmín
- sůl
- 200 ml mléka
- vejce
- 3 stroužky česneku
- petrželová nať
Postup na chlebovou polévku
- Na plotnu si dáme hrnec s vodou a do ní dáme chleba, bujón a kmín.
- Pokud máte rádi polévku hladkou můžete chléb po rozvaření rozmixovat.
- V mléce rozšleháme vejce a vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
- Osolíme a ochutíme rozmačkaným česnekem.
- Polévku ozdobíme petrželovou natí.
Zajímavosti o chlebové polévce
Chlebová polévka možná není ve světě jídla příliš známá, ale tato teplá polévka je plná chuti a snadno se připravuje. Původ chlebové polévky není znám, ale jedno je jisté – je tu již po staletí.
- Hlavní složka chlebové polévky dodává polévce zajímavou a jedinečnou chuť. Když se chléb v polévce rozpadne a spojí se s ostatními ingrediencemi, uvolní se z něj škrob, který polévku zahustí a dodá jí výraznou žvýkací strukturu.
- Chlebová polévka je oblíbeným pokrmem v mnoha zemích od střední a východní Evropy až po Jižní Ameriku. Zajímavé je, že Francouzi mají variantu této polévky, kterou nazývají „potée Picarde“. Skládá se ze zelí, brambor, sádla a různých druhů masa, které se vaří ve vývaru společně s kousky starého chleba.
- Chlebová polévka má ještě jednu důležitou výhodu, která jí přidává na atraktivitě – je to cenově dostupné jídlo. Chlebovou polévku můžete připravit ze zbytků jídel a surovin, což vám ušetří čas i peníze v kuchyni. Díky tomu je to skvělé finančně nenáročné jídlo pro náročné dny.
- Jednou ze zajímavostí o chlebové polévce je, že se často objevuje v literatuře. Zmiňují se o ní například některé knihy z 18. století, například „Příběh dvou měst“ Charlese Dickense nebo „Hledání ztraceného času“ Marcela Prousta. V obou dílech slouží chlebová polévka jako uklidňující jídlo, na které postavy vzpomínají.
- Původ chlebové polévky lze vysledovat až do středověku, kdy byla oblíbená mezi chudými i služebnictvem. V mnoha odlehlých částech světa je oblíbená dodnes. V Evropě se má za to, že chlebová polévka pochází z Itálie. Ale i další země, jako je Francie, Německo, Chorvatsko a Řecko, mají své vlastní verze tohoto pokrmu.
Chlebová polévka je ideálním jídlem pro chladné zimní měsíce. Je uklidňující, chutná a co je nejlepší – je cenově nenáročná! Ať už hledáte útulnou svačinu nebo lehké jídlo, chlebová polévka má každému co nabídnout.