Chléb z brambor a piva – nejlepší recept
Rčení, že pivo je naším chlebem, platí mnohdy o pátečních večerech beze zbytku. Recept týmu Verge.cz, který ho jen potvrzuje, je jednoduchý naprosto pro každého. Ten krásný bochánek, který si uděláte, je ale tak dobrý…že už do supermarketu pro chleba nepůjdete.
Chléb z vařených brambor a piva je jedním z těch receptů, které budete chtít ve své kuchyni připravit, ať už jste zkušený pekař, nebo začátečník. To, co dělá tento recept na chléb tak výjimečným, je kombinace brambor a piva s dalšími přísadami.
Chléb z brambor a piva
Chléb z brambor a piva je regionální specialitou, která je v některých částech Evropy jedinečná a která se užívá po staletí. Kombinace vařených brambor, piva a dalších základních surovin včetně mouky a soli vytváří robustní, aromatický kvasnicový chléb s křupavou strukturou a jedinečnou chutí.
Co se týče chuti chleba, hlavní složkou je pivo. Aby chléb chutnal co nejlépe, používá se kvalitní pivo. Kombinace pivního sladu a chmele a brambor vytváří chléb s plnou chutí a pikantní chutí, který se obzvláště dobře hodí k dipům, jako je rozpuštěné máslo a zakysaná smetana.
Ingredience
- 4 velké brambory
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 láhev piva (12ka)
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžička cibulového prášku
- volitelně: 1/4 šálku čerstvě nasekaných bylinek, například rozmarýnu nebo tymiánu
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, poté je vložte do středně velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Hrnec přiveďte k varu a vařte 10-15 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké po propíchnutí vidličkou.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Vymažte 23centimetrovou formu na bochník máslem a dejte ji stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, oregano, černý pepř, česnekový prášek, mořskou sůl a cibulový prášek.
- Brambory nechte okapat a přidejte je do nevařené moučné směsi. Promíchejte, dokud se zcela nespojí.
- Do směsi brambor a mouky nalijte rozpuštěné máslo a láhev piva. Míchejte, dokud se zcela nespojí.
- Přisypte volitelné čerstvé bylinky.
- Těsto nalijte do připravené formy na bochník a pečte v předehřáté troubě 45 minut, nebo dokud není povrch zlatohnědý.
- Před krájením a podáváním s máslem nechte chléb 10 minut vychladnout.
Nejenže je chleba z brambor a piva chutný, ale jeho příprava je také překvapivě snadná! Vyzkoušejte ho sami a pochutnejte si na jedinečném a chutném chlebu. Vyzkoušejte také domácí chleba (recept), lámankový chléb, kukuřičný chléb nebo banánový chlebíček.