Cheesecake – nejlepší recept
Cheesecake, je jedním z nejoblíbenějších dezertů po celém světě. Jeho kořeny sahají až do starověkého Řecka, kde byl znám jako „sýrový dort“ a byl oblíbeným mezi olympijskými sportovci. Postupem času se cheesecake rozšířil do různých koutů světa a jeho recepty se vyvíjely a měnily v závislosti na místních surovinách a tradicích. Dnes je cheesecake oblíbeným dezertem v mnoha restauracích a domácnostech, a dokonce má svůj vlastní svátek – Národní den cheesecaku, který se slaví 30. července.
Základní složkou cheesecaku je sýr – často používané druhy sýra jsou krémový sýr, ricota nebo tvaroh. Tato původně kyselá ingredience je kombinována s cukrem, vejci a dalšími lahodnými surovinami, jako jsou vanilkový extrakt, citronová šťáva nebo kousky čokolády.
Existuje několik různých druhů cheesecaku, které se liší hlavně svou konzistencí a způsobem přípravy. Nejznámější jsou tradiční New York cheesecake, italský ricottový cheesecake a francouzský cheescake s croissantovým základem. Všechny tyto verze mají své vlastní fanoušky a jejich jedinečná chuť je závislá na použitých ingrediencích.
Při pečení cheesecaku je důležité dodržovat správný poměr mezi sýrem a ostatními přísadami a také správně vyvážit sladkost a kyselost. Většina cheesecaků má těsto jako základ, ať už je to křehký základ z másla a strouhanky, nebo plát s třeným pečivem.
Cheesecake se může podávat v různých podobách – jako velký dort nebo v malých porcích, ozdobený ovocem nebo karamelovou polevou. Často se při servírování používají i různé omáčky, například jahodová, malinová nebo čokoládová. V některých kulturách se přidává i koření, jako je skořice nebo kardamom, pro další úroveň chuti.
Kromě tradičních druhů cheesecaku se v posledních letech rozšířily také různé varianty pro vegetariány a vegany, kdy se sýr nahrazuje například ořechovou pastou nebo kokosovým krémem. Existují také varianty bez pečení, kdy se místo do trouby dá cheesecake do ledničky a připomíná tak více pudinkový dezert.
V posledních letech se cheesecake stal velmi populárním i v České republice a je ho možné ochutnat nejen v restauracích, ale také v mnoha kavárnách a cukrárnách.
Cheesecake je také oblíbeným zdobením na svatebních dortech a je vyhledávaným dezertem pro různé slavnostní příležitosti. Jeho univerzálnost, různé varianty a lahodná chuť ho činí ideálním dezertem pro každého.
Konečně, cheesecake není jen klasickým dezertem, ale je i symbolem přátelství, sdílení a pohody. Při oslavách či setkání s přáteli si tak nemůžete nechat ujít příležitost vychutnat si plátek tohoto výborného dezertu. A říká se, že pokud ho jíte s někým blízkým, stane se vaše přátelství ještě silnějším. Tak proč si ho nevychutnat společně s přáteli a rodinou a užívat si sladký okamžik šťastně a spokojeně?
Vyzkoušejte také nepečený cheesecake či perfektní cheesecake!
Rádi připravujete sladké dobroty? Podívejte se i na další recepty:
- buchta s mascarpone
- borůvkový koláč
- kinder dort
- malinová hrnková buchta
- švestkový koláč s drobenkou
- kokosový dort
- čokoládová buchta
- rebarborový koláč
- ovocný dort
Cheesecake – recept
Cheesecake je sladký dezert pocházející ze Spojených států, který si získal velkou oblibu po celém světě. Tento výjimečný dezert kombinuje výraznou chuť s krémovou konzistencí a je ideální volbou pro všechny milovníky sladkého.
Čas přípravy
- 2 hodiny 30 minut
- necháme přes noc uležet
Ingredience na cheesecake
- 150 g světlých máslových sušenek
- 100 g másla
- 900 g sýru „cream cheese“
- 6 vajec
- 200 ml 40% smetany ke šlehání
- 200 ml 30% zakysané smetany
- 150 g cukru krupice
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1 citron
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- ovoce na polevu (může být i mražené, doporučujeme lesní plody či jahody)
Postup na cheesecake
- Sušenky rozemelte na drť.
- Smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte je na dno dortové formy o průměru 24 cm, které jste vyložili pečicím papírem.
- Dejte na 15 minut odpočinout do lednice a mezitím se vrhněte na krémovou náplň.
- Do mísy vložte cream cheese a celá vejce.
- Přidejte obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt.
- Ručním šlehačem krém na nejnižší otáčky pomalu promíchejte.
- Z lednice vyndejte formu a sušenkový základ zalijte krémem.
- Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 minut.
- Poté teplotu stáhněte na 135 °C a pokračujte dalších 70 minut.
- Zkuste do trouby vložit plech s kastrůlkem s horkou vodou – aby uvnitř bylo vlhko a cheesecake se během pečení nepropadl.
- Troubu po upečení vypněte, neotevírejte a minimálně hodinu nechte cheesecake v rozehřáté troubě stát.
- Pokud byste ji otevřeli, povrch cheesecaku by vám popraskal a celý by se zdrcnul.
- Zchladlý dort přemístěte do lednice a nechte ho tam pořádně vychladit, ideálně přes noc.
- Poté ho nakrájejte na kousky, přelijte polevou z rozmixovaného ovoce a je hotovo.
Zajímavosti o cheesecaku
Cheesecake je sladké dezertní jídlo, které pochází z Řecka a je oblíbené po celém světě. Tento dezert je velmi oblíbený pro svou krémovou a lehkou strukturu a je často podáván na různých slavnostních příležitostech, jako jsou svatby nebo narozeninové oslavy.
- Zajímavostí je, že původně nebyl cheesecake sladkým dezertem, ale slaným pokrmem. V starověkém Řecku se vyráběl z ovčího sýru, krupicové mouky a medu. Později se stal populárním v Římě, kde byl upravený a servírovaný s medem a hroznovým vínem.
- Ve středověku se cheesecake stal součástí tradičních dortů pečených na pohřbech a svatbách. Během renesance se stal oblíbeným dezertem pro bohaté a královské rody. V 19. století se začal používat krémový sýr místo ovčího sýra, což dalo cheesecaku jeho charakteristickou lehkost.
- Existuje mnoho variant cheesecaku z různých zemí. V Německu je oblíbený „Käsekuchen“, který se podává s ovocem, jako jsou třešně nebo meruňky. V Itálii je tradičním dezertem „torta di ricotta „, což je cheesecake vyrobený s ricottou a bílou čokoládou. V Rusku je nejoblíbenější variantou „tvorogovy pirog“, což je cheesecake vyrobený z tvarohu a těsta. V České republice se potom můžeme setkat s typickým tvarohovým cheesecakem, který patří mezi místní oblíbené pochoutky.
- V posledních letech se rovněž rozšířila varianta tzv. „no bake cheesecake“, tedy cheesecake bez pečení. Tento typ cheesecaku se připravuje základně z krému z tvarohu a smetany, který se ztuží v lednici. Má lehčí konzistenci a je velmi osvěžující, což jej činí ideálním dezertem pro letní dny.
- Další zajímavostí, kterou bychom mohli zmínit, je možnost použití cheesecaku i v slané podobě. V tomto případě se sýrový krém kombinuje s různými slanými přísadami, jako jsou bylinky, rajčata, šunka nebo losos. Tento netradiční způsob podávání cheesecaku se stává stále oblíbenější a je často součástí brunchů a večírků.
- V posledních letech se cheesecake stal i symbolem několika populárních filmů a seriálů. Ve známém americkém televizním seriálu „Kočičí boj“ jsou hlavní postavy fanoušky cheesecaku a často se na něj během dílů odkazují.
Cheesecake je všestranný dezert, který můžete přizpůsobit svým osobním chutím a představám. Jeho možnosti jsou téměř nekonečné a jeho chuť je vždy příjemným zážitkem pro chuťové buňky. Ať už milujete sladké nebo slané, s jistotou se najde recept na cheesecake, který vám bude chutnat. Tak proč nezkusit některý z mnoha receptů a neochutnat tento světoznámý dezert ve své vlastní podobě?