Bublanina – nejlepší recept
Péct bublaninu rozhodně není žádná legrace. Tým Verge.cz ale dokázal vyzrát i na tohle, jeho bublanina je hotová za malou chvilku a rozhodně po ní nezůstane hora nádobí.
Tento recept na buchtu s třešněmi je lahodný, lehký a nadýchaný. Podobně jako třeba strouhaná buchta nebo čokoládová buchta je ideální pro každou příležitost. Ať už pořádáte narozeninovou oslavu, nebo jen chcete buchtu pro zvláštní příležitost, tato bublanina bude jistě hitem.
Třešňová buchta – bublanina
Bublanina je tradiční česká sladká pochoutka, která je nejen chutná, ale má také bohatou historii. Tento pokrm, známý také jako buchta nebo koláč s třešněmi, je jednoduchý, ale chutný dezert, který si můžete vychutnat v každém ročním období.
Těsto, které se na něj používá, je obvykle kombinací mouky, cukru, vajec, másla nebo margarínu a prášku do pečiva. Na těsto se pak položí třešně a pečou se v předehřáté troubě, dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu. Hotový pokrm se podává posypaný moučkovým cukrem.
TIP: Sladká jídla lze připravit i z jiného ovoce, např. meruňkový koláč, borůvkový koláč s drobenkou nebo švestkový koláč.
Ingredience
- 4 vejce
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1 šálek cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 2 šálky čerstvých nebo mražených třešní bez pecky
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte 23centimetrovou kulatou dortovou formu.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte rozpuštěné máslo, cukr a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nespojí.
- V samostatné míse prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Postupně přidávejte suché přísady k mokrým, střídavě s mlékem, dokud se vše nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a a rovnoměrně na něj nasypte třešně.
- Pečte 40-45 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.
Třešně jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a skvěle se hodí do všech sladkých pokrmů. Zde jsou některé z nejlepších způsobů použití třešní ve sladkých pokrmech: třešňový koláč, třešňový džem, kompot nebo třešně v čokoládě.
Bublanina je tradiční české jídlo, které obstálo ve zkoušce času. Je to jednoduchý, ale chutný dezert, který jistě zaujme každého hosta. Ať už hledáte sladkou pochoutku pro zvláštní příležitost, nebo jen chutnou svačinku pro rodinu, bublanina je skvělou volbou.