Borůvkovo-čokoládový Cheesecake
Opravdový lék a antioxidační bomba v podobě lahodného krémového dezertu. Každá porce obsahuje denní dávku antioxidantů díky cenným polyfenolům v borůvkách a granátovém jablku a dávku nenasycených mastných kyselin díky vysokému obsahu ořechů a kakaa.
Polyfenolové látky obsažené v granátovém jablku mají kromě svých výjimečných protirakovinových vlastností i významné ochranné účinky pro kardiovaskulární systém. Látka proantocyanidin obsažená v borůvkách patří nejenom mezi nejsilnější antioxidanty na zemi, nýbrž je výzkumně potvrzené, že prodlužuje životnost lidských buněk a orgánů, a přispívá tak ke dlouhověkosti.
Díky vysokému obsahu borůvek, kakaa a ořechů je každá porce dezertu i cenným zdrojem kompletních rostlinných bílkovin. Kokosový olej, který je jednou z hlavních přísad většiny živých dezertů, není jenom nejzdravějším a nejuniverzálnějším olejem na světě. Je to skutečné zázračné superjídlo s mimořádnými účinky na zdraví.
Kokosový olej je tvořen středně dlouhými řetězci mastných kyselin, které se v těle zpracovávají velice odlišným způsobem než nasycené tuky s dlouhými řetězci.
Středně dlouhé řetězce mastných kyselin se neukládají jako tukové zásoby a jsou okamžitě využitelné jako zdroj energie bez nadměrného zatěžování trávicího systému. Protože zvyšují energetický metabolismus všech buněk, urychlují hubnutí, hojení a léčení.
Z těchto středně dlouhých řetězců třiglyceridů je nejdůležitější kyselina laurová, která podporuje přirozenou imunitu vůči bakteriím, parazitům, virům a plísním. Kokosový olej dále obsahuje i kyselinu kaprylovou, která se v naturopatii považuje za jeden s nejúčinnějších přírodních léků na přemnožení kvasinky candida albicans.
Kokosový olej má prokázané antibakteriální a protiplesňové účinky, jeho vnější použití se také osvědčilo v léčbě akné a zánětlivých kožních onemocnění. Podle dalších studií se kokosový olej osvědčil v léčbě Alzheimerovy nemoci, cukrovky 2. typu, akutních virových i bakteriálních infekcí včetně zánětu plic, chronické únavy a zánětlivých onemocnění jako je Crohnova nemoc nebo ulcerativní kolidita.
Všechny tyto superpotraviny obsažené v živém borůvkovém cheesecaku tělo dostává v tepelně neupravené podobě, díky čemu může využít jejich 100 % léčivý a nutriční potenciál.
Protože cheesecake neobsahuje rafinovaný cukr ani mouku, je vhodný pro diabetiky a lidi se zánětlivými onemocněními zažívacího systému. Je jedinečným důkazem, jak jednoduché může být vykouzlit v kuchyni chutný, zdravý neuvěřitelně lákavý dezert bez jakýchkoliv polotovarů nebo potravinářských barviv a za pomoci čistě přírodních surovin a čerstvého ovoce. Cheesecake recept:
Ingredience na borůvkovo-čokoládový cheesecake
Korpus
- 120 g kešu ořechů
- 120 g vlašských ořechů
- 60 g strouhaného kokosu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kakaového prášku
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce kokosového nektaru (kokosový nektar nebo kokosový cukr mají nižší glykemický index, je možné je nahradit agávovým nebo datlovým sirupem)
Náplň
- 300 g kešu ořechů
- 350 g rozmrazených nebo čerstvých borůvek
- 5 lžic rozpuštěného kakaového másla
- 10 lžic kokosového oleje
- 100 ml kokosového nektaru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 ml šťávy z granátového jablka
- špetka soli
Čokoládová poleva
- 100 g kokosového oleje
- 100 g kakaového prášku
- 2-3 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
Příprava
V kuchyňském robotu nahrubo posekáme kešu a vlašské ořechy. Přidáme strouhaný kokos, kokosový olej, kakaový prášek, citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a kokosový nektar, a krátce promícháme. Ořechovou hmotu na korpus rozetřeme na dno silikonové formy, pevně zatlačíme a dáme ztuhnout na hodinu do mrazničky, zatímco připravujeme náplň.
Příprava náplně
Náplň připravujeme ideálně ve vysokorychlostním a výkonném mixéru, který dokáže kešu ořechy rozmixovat do hladka na co nejjemnější krém. Do mixéru vložíme namočené kešu ořechy, čerstvé nebo rozmražené borůvky, šťávu z granátového jablka, rozpuštěné kakaové máslo a kokosový olej, kokosový nektar, sůl, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme do hladka na nejvyšší výkon.
Hotovou náplň vlijeme do silikonové formy s korpusem. Cheesecake necháme ztuhnout v ledničce minimálně 8 hodin nebo přes noc. Po ztuhnutí vyndáme cheesecake opatrně ze silikonové formy. Těsně před podáváním ozdobíme libovolně dle fantazie čerstvým granátovým jablkem a čokoládovou polevou.
Čokoládovou polevu připravíme jednoduše rozpuštěním kokosového oleje ve vodní lázni, do kterého vmícháme kakaový prášek, sůl a kokosový cukr. Cheesecake lze bez čerstvého ovoce skladovat v ledničce do 4 dnů, v mrazničce pak několik měsíců.