Batátový krém s pečeným česnekem
Batátový krém s pečeným česnekem je vynikající teplou polévkou, která zahřeje tělo i duši. Kombinace sladkého batátu a křupavého pečeného česneku vytváří jedinečnou chuťovou harmonii, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
Pokud hledáte způsob, jak si pochutnat na něčem zdravém a chutném, batátový krém s pečeným česnekem je tou správnou volbou. Tato krémová polévka je bohatá na vitamíny a minerály, které jsou pro zdraví těla nezbytné.
Batáty jsou plné antioxidantů a vlákniny, zatímco česnek obsahuje silné antimikrobiální a protizánětlivé látky. Kombinace těchto ingrediencí v jednom pokrmu zaručuje vynikající chuť a výživnou hodnotu.
Batátový krém s pečeným česnekem je lahodným pokrmem, který je vhodný jak pro vegetariány, tak i pro ty, kteří si potrpí na kvalitní a výživné jídlo. Batáty jsou bohatým zdrojem vitamínu A a C, draslíku a vlákniny a lze z nich vytvořit třeba i batátové hranolky v troubě.
Pečený česnek dodává krému vynikající chuť a aromat a zároveň obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Tento krém se dá snadno připravit v domácí kuchyni a lze ho podávat jako hlavní jídlo nebo jako předkrm. Batátový krém s pečeným česnekem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají chutné a zdravé jídlo plné vitamínů a minerálů.
Batátový krém s pečeným česnekem – ingredience
- 4 střední batáty
- 1 palička česneku
- 5 cm zázvoru
- sůl
- olivový olej
- 1 větší plechovka kokosového mléka
- voda nebo vývar
- citronová nebo limetková šťáva
- semínka nebo lístky koriandru nebo koriandrové pesto (koriandrové lístky, piniové oříšky a máslo rozmixované do hladka)
- lněné semínko (může být i sezam, konopné semínko, případně vlašské ořechy nasekané na drobno)
- kysaná smetana, kozí sýr nebo Cottage cheese
Batátový krém s pečeným česnekem – postup
- Batáty dle preferencí očistíme nebo necháme ve slupce a nakrájíme na kousky. Česnekovou paličku rozkrojíme podélně a vše hodíme na pekáč, pokapeme olivovým olejem a posypeme solí.
- Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na cca 180° C s funkcí horního na horkovzduchu/ pečení a vše upečeme do měkka.
- Do mixéru hodíme cca 1 lžičku koriandrového pesta nebo lístky / semínka koriandru dle chuti, přidáme batáty, česnek, kokosové mléko a oloupaný zázvor a vše rozmixujeme do hladka.
- Pro dosažení požadované konzistence pomalu přiléváme vařící vodu nebo zeleninový vývar. Na závěr přidáme citrónovou šťávu, případně dosolíme a dopepříme dle chuti.
- Při podávání ozdobíme opraženými semínky (pekla jsem je již ve vypnuté troubě cca 3 minuty ve stejném pekáči, ve kterém jsem před tím dělala zeleninu), případně sýrem či smetanou, lze přidat nasekané koriandrové či mátové lístky.
- Pro získání orientálního nádechu polévky přidejte pastu z kurkumy a citrónové trávy, které se lehce osmahnou na kokosovém oleji. Do verze na zahřátí lze přidat i chilli papričky nebo masalu.
POZOR: S česnekem i zázvorem je potřeba postupovat opatrně, toto byla verze na vyhnání virózy z těla a podle toho byla i dostatečně ostrá. Při adekvátním množství česneku (cca 2 stroužky) a zázvoru (cca 1 cm) je vhodná i pro malé děti.
Pokud chcete vyzkoušet něco nového a zajímavého, batátový krém s pečeným česnekem je pro vás tou správnou volbou. Tato polévka je snadno připravitelná a plná chuti a výživy.
Navíc se díky použití pečeného česneku bude vaše kuchyně plnit skvělou vůní, která zaručeně zpříjemní váš den. Takže neváhejte a vyzkoušejte tento recept ještě dnes.