Ajurvédské čaje – v čem jsou jiné
Ajurvédská léčba je v západním světě stále více oblíbená, protože podobně jako jiné východní medicíny, i ona nahlíží na člověka komplexně.
Ajurvéda je součástí celostní medicíny a jejím principem je předcházet nemocem zjednodušeně řečeno tím, že budeme zdravě jíst, zdravě myslet a zdravě se hýbat. Jen tak se dá organismus udržovat v potřebné rovnováze.
3 energetické typy = 3 dóši
Z hlediska energií rozlišuje ajurvéda 3 typy, tzv. dóši, které jsou v každém z nás. Jedná se o dóšu váta, dóšu pitta a dóšu kapha (neboli také vítr, žluč a hlen).
Váta je energií pohybu, pitta je energií zažívání a kapha má na starost pohyblivost a strukturu těla.
V každém člověku jsou obsaženy všechny 3 dóši, ale jedna zpravidla převládá. Jejich funkce jsou společně provázány a vzájemně se doplňují.
Pokud nastane nerovnováha těchto energií a nějaká nemoc propukne, snaží se ji ajurvéda podchytit hned v začátku. Ajurvéda taktéž léčí příčinu potíží a ne pouze jejich projevy.
Oblíbeným podpůrným prostředkem pro zlepšení lidského zdraví a kondice jsou právě ajurvédské čaje a různé ajurvédské elixíry.
Dary rostlinné říše
Příroda pomáhala lidem při léčení neduhů od nepaměti. Proto dnes patří byliny a fytoterapie obecně nejen k základům každé přírodní medicíny, ale staly se součástí i moderní farmakologie.
To, že existují určité druhy rostlin, které příznivě působí na ten či onen zdravotní problém, či ovlivňují určitý orgán v těle, nám již bylo mnohokrát potvrzeno.
Každá rostlina, bylina nebo strom, nám předává svou léčivou sílu na základě zdraví prospěšných výtažků. Prostřednictvím fotosyntézy navíc dochází k přeměně světelné energie na kyslík a glukózu, které jsou pro existenci lidského života nepostradatelné.
Rostliny jsou úžasné, protože v sobě umí uchovat energii získanou ze slunce, a proto dokáží regenerovat nervový systém člověka a zároveň působit na schopnost spirituální vnímavosti. Kvalitní byliny a koření jsou základem všech léčivých přípravků také v ajurvédě.
Rostliny „hřejivé“ a „chladivé“ chuti
Ajurvéda rozlišuje byliny podle šesti chutí a ty ještě podle toho, zda na organismus působí hřejivě, či na opak chladivě.
Chutě totiž prostřednictvím jazyka přímo ovlivňují naši psychosomatickou rovnováhu výše zmíněných 3 dóš. A zahřívací, nebo naopak chladící účinek má vliv na proces trávení v žaludku a následně na rychlost nebo pomalost našeho metabolismu.
Mezi „hřejivé“ chutě patří pálivá, kyselá a slaná. Tyto zvyšují živel ohně pitta. „Chladivé“ chutě jsou hořká, trpká a sladká. A ty naopak zase tento oheň přirozeně snižují.
V souladu s tradicí
Byliny se do čajů sbírají a následně zpracovávají ručně. Příprava ajurvédských čajů si tak zachovává stále stejnou a tradiční podobu, jako měla před stovkami let.
Rostliny se nejprve očistí, následně se z nich zpracovávají potřebné části. Užitečné je vše, kořeny, stonky, listy, květy, kůra, ale i plody a semena. Ty se různě drtí a pak rozemelou na jemné částice a takto zpracované byliny jsou naváženy do příslušného poměru a namíchány podle původních ajurvédských receptur.
K výrobě některých typů himálajských čajů je dokonce použito více než 60 druhů ajurvédských bylin pocházejících přímo z prostředí himálajského pohoří.
Jak působí ajurvédské byliny?
Himálajské ajurvédské čaje v sobě nesou jedinečnou kombinaci bylin, které dokáží optimalizovat duševní i fyzické síly člověka. Jejich působení je široké, proto je zpravidla i na každou tělesnou oblast k dispozici samostatná kombinace bylin.
Co tedy v těle člověka ovlivní popíjení ajurvédského čaje?
- revitalizuje tělesné tkáně
- harmonizuje lymfatický systém
- harmonizuje kardiovaskulární soustavu
- zvyšuje pohyblivost kloubů
- podporuje dýchání a trávení
- upravuje metabolismus
- detoxikuje organismus
- zklidňuje nervy
- povzbuzuje mozek
- posiluje imunitní systém
- příznivě ovlivňuje vylučovací soustavu a mnoho dalšího
Specifické účinky ajurvédských čajů působí při pravidelném používání jednoznačně příznivě na naše tělesné a dušení zdraví.
Nejlepší ajurvédské byliny na čaj
Nejběžnějšími a nejdůležitějšími složkami ájurvédy jsou adaptogeny neboli byliny a kořeny se schopností přirozeně snižovat stres. Adaptogeny vám mohou pomoci snadněji se přizpůsobit novým ročním obdobím, novým stresovým situacím nebo událostem.
Ašvaganda neboli indický ženšen je v ájurvédě nejpoužívanějším adaptogenem, který se používá k léčbě stresu a zvýšení výdrže. Výzkum ukázal, že může být užitečný při „neurodegenerativních onemocněních, jako je Parkinsonova, Huntingtonova a Alzheimerova choroba“.
Tulsi neboli bazalka posvátná, další významný a hojně využívaný adaptogen, má chuť podobnou bazalce a mohl by pomoci při léčbě „chronických onemocnění souvisejících s životním stylem“, včetně psychického stresu, cukrovky a metabolického syndromu. Adaptogenem je také sladké lékořicové dřevo a důležitý kořen, který lze využít pro uklidňující vlastnosti.
Základní metoda přípravy těchto bylinných čajů zůstává ve všech třech případech stejná, ale použité byliny se liší podle typu připravovaného čaje.
- Vatha čaj musí obsahovat byliny, jako je fenykl, hřebíček, zázvor, skořice, lékořice, stévie.
- Čaj Pitha musí obsahovat prvky jako zázvor, kardamom, fenykl, růže, lékořice, stévie.
- Kapha čaj musí v ideálním případě obsahovat prvky, jako je hřebíček, skořice, lékořice, zázvor, kardamom, černý pepř.
Dalšími důležitými a běžnými složkami jsou pepř, kurkuma, moringa, česnek, kmín, trnka, chmel, haritaki a stovky dalších bylin, které se v západních zemích používají jen zřídka.
Zdravotní přínosy pití ájurvédských čajů jsou obrovské a sahají od podpory hubnutí, léčení zažívacích potíží, rozjasnění pleti, detoxikace organismu až po zvýšení kvality života.
Jak se připravuje ajurvédský čaj?
Neexistuje žádný konkrétní recept na ájurvédský čaj, protože se liší v závislosti na vaší individuální dóše. Přísady jsou však poměrně jednoduché a většinu z nich najdete v obchodě s potravinami.
Vše, co potřebujete, je horká voda a konvička. Do horké vody v konvici přidejte jednotlivé ingredience a nechte je tři až pět minut louhovat.
Ajurvédský čaj lze osladit cukrem, stévií nebo medem a mnohé varianty lze pít horké i studené.