Kelové (kapustové) karbanátky – nejlepší recept
Kapustové karbanátky jsou skvělým způsobem, jak si dopřát vydatné jídlo, aniž byste museli spoléhat na maso. Tento veganský a vegetariánský pokrm má chuť a strukturu tradičních karbanátků, ale je vyroben výhradně z rostlin. Ingredience v kapustových karbanátcích jsou jednoduché a snadno dostupné pro vyvážený pokrm, na kterém si pochutná každý.
Na začátek budete potřebovat kapustu. Tento zelený list je plný živin, jako je vápník, železo a lutein, a je nabitý vitaminy A, B6 a C. Kapusta je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Při přípravě kapustových karbanátků je důležité, abyste kapustu před přidáním do směsi uvařili na středně vysoké teplotě, aby se kapusta řádně uvařila.
Použitá mouka dodá pokrmu texturu a spojí ho dohromady. Aby směs získala jemnější konzistenci, lze přidat také housky namočené v mléce.
Cibule je klasickou přísadou do karbanátků a samozřejmě je i v této veganské verzi zásadním prvkem. Dodává pokrmu jemné vrstvy chuti, a pokud chcete pokrm posunout dál, hloubku chuti dodá i přidání česneku.
Vejce je klíčovou složkou, díky níž kapustové kuličky drží pohromadě. Vhodnou náhradou vajec pro veganskou variantu může být cizrnová mouka.
Chcete-li kapustovým kuličkám dodat příjemnou křupavou strukturu, můžete přidat vrstvu strouhanky. Spolu se strouhankou lze přidáním koření, jako je sušené oregano, bazalka, tymián, paprika a česnekový prášek, všechny chutě skutečně spojit.
Na závěr pokrmu se kapustové karbanátky pečou 20 minut při teplotě 190 °C, čímž se zajistí, že budou zcela propečené. Tyto pikantní veganské kapustové karbanátky podávejte s oblíbenými těstovinami nebo si je namažte na sendvič a získáte chutné a zdravé jídlo.
Tento pokrm vhodný pro vegetariány je skvělým způsobem, jak si dopřát chutné rostlinné bílkoviny, aniž byste se museli spoléhat na maso. Vzhledem k tomu, co bylo řečeno, proč tento recept nevyzkoušet, až budete příště hledat alternativní způsob, jak si vychutnat rostlinné bílkoviny?
Vyzkoušejte také kapusta recepty nebo růžičková kapusta recepty.
Pokud vás oslovili karbanátky, vyzkoušejte i jejich další verze:
- vegetariánské karbanátky
- sladkokyselé karbanátky
- karbanátky z čočky
- karbanátky z červené čočky
- hrachové karbanátky
- pohankové karbanátky
- krůtí karbanátky
Kelové (kapustové) karbanátky – recept
Kapusta je jednou z nejvýživnějších druhů zeleniny a obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Stala se oblíbenou ingrediencí v kuchařkách a nyní se může stát i hvězdou vašich receptů na kapustové kuličky.
Čas přípravy
- 1 hodina
Ingredience na kelové (kapustové) karbanátky
- 1000 g kapusty (kelu)
- 1 větší cibule
- 3 žemle namočené v mléce
- 50 g tuku
- 3 vejce
- 2 stroužky česneku
- pepř
- majoránka
- 4 lžíce mouky
- trochu strouhanky
- tuk na smažení
- sůl
Postup na kelové (kapustové) karbanátky
- Kapustu vaříme v horké slané vodě asi 15 minut.
- Pak ji vymačkáme, zbavíme silných žeber a umeleme na masovém strojku a dáme do mísy.
- Drobně nasekanou cibuli zpěníme na tuku.
- Přidáme kapustu, utřený česnek, vymačkané žemle, vejce, sůl, pepř, majoránku a vše dobře promícháme.
- Pokud není hmota dostatečně tuhá, přidáme trochu strouhanky na její zahuštění.
- Vytvoříme karbanátky, které obalíme v mouce a smažíme v horkém tuku.
Karbanátky můžeme připravit i ze zmražené kapusty.
Zajímavosti o kelových (kapustových) karbanátcích
Tradiční masové kuličky jsou oblíbené u mnoha lidí, a to z dobrého důvodu! Ale pro ty, kteří chtějí svému oblíbenému pokrmu dodat trochu výživového puncu, jsou kapustové karbanátky tou správnou volbou. Kapustové karbanátky jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat bezmasé jídlo, aniž byste se vzdali chuti! Kapusta je považována za superpotravinu s vysokým obsahem vitamínů a minerálů.
- Tyto karbanátky jsou vyrobeny pouze z několika zdravých a výživných ingrediencí a představují skvělý způsob, jak do svého jídelníčku přidat trochu zelené dobroty, aniž byste přišli o uklidňující chuť klasických karbanátků.
- Když se dokonale připraví, vytvoří kombinace kapusty a vejce plná živin strukturu, která napodobuje pružnou žvýkací chuť tradičních masových kuliček. Koření a chutě obsažené v receptu skutečně oživují masové kuličky a umožňují vám kreativně využít nesčetné množství bylinek a koření.
- Kapustové karbanátky jsou fantastickou rostlinnou variantou pro celou rodinu, kterou si každý zamiluje. Navíc se dají dobře zmrazit, takže jsou perfektním jídlem, které ušetří čas uprostřed týdne.
- Zajímavým faktem o kapustových karbanátcích je, že jsou mnohem šetrnější k planetě než jejich masové protějšky. Kapusta je mnohem udržitelněji pěstovaná plodina a je plná bílkovin, vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro naše tělo i životní prostředí.
- Další zajímavostí kapustových karbanátků je, že je lze připravit i z jiných surovin! Nahraďte drcenou kapustu a bylinky mletými ořechy, olivami a sušenými rajčaty. Vymyslete si vlastní kombinaci koření a dochucovadel, aby kuličky získaly ještě jedinečnější chuť.
Takže když máte chuť na něco trochu zdravějšího a trochu ekologičtějšího, s kapustovými karbanátky neuděláte chybu. Chutné, zdravé a šetrné k planetě – proč si je nezamilovat?