Citrónová poleva – nejlepší recept
Citronová poleva je neuvěřitelně univerzální, pikantní a osvěžující poleva, kterou lze použít k dodání jedinečné chuti různým pokrmům. Toto trpké a pikantní koření se vyrábí ze šťávy a kůry citronů a lze ho použít k dodání citrusového nádechu a to jak na složité či jednoduché dezerty, hlavní jídla, přílohy a dokonce i koktejly (např. cosmopolitan koktejl).
Možnosti, co všechno můžete s citronovou polevou dělat, jsou nekonečné. Použijte ji na polevu zmrzliny (např. domácí vanilková zmrzlina) nebo jogurtu, abyste získali sladkou a pikantní kombinaci.
Pro výraznou chuť jí pokapejte ryby nebo grilovanou zeleninu. Nebo si z citronové polevy a trochy medu připravte polevu na koláč jako je např. jednoduchý ovocný koláč nebo ji použijte na dort.
Pokud hledáte něco kreativnějšího, zkuste přidat citronovou polevu do svých oblíbených koktejlů, které tak získají trpký a citrusový nádech. Smíchejte ji s vodkou a trochou jednoduchého sirupu a připravte si osvěžující citronové martini. Nebo ji zkuste přidat do sklenice bublinkového nápoje, čímž získáte jedinečnou a aromatickou podobu mimózy.
Ať už ji použijete jakkoli, citronová poleva jistě dodá vašim pokrmům jedinečnou a lahodnou chuť. Je to skvělý způsob, jak dodat dezertům, hlavním jídlům, přílohám a koktejlům trochu šmrncu. Vezměte si tedy citrony a pusťte se do kreativního tvoření s touto trpkou a pikantní polevou.
Pokud máte rádi karamel a chtěli byste citrónovou polevu obměnit, připravte si pro Váš dezert karamelovou polevu.
Citrónová poleva – recept
Kromě toho, že citronová poleva skvěle doplňuje dezerty, je také skvělým způsobem, jak dodat pikantní nádech slaným pokrmům. Zkuste ji přidat do těstovin se sýrem nebo s ní pokapejte oblíbenou pečenou zeleninu.
Můžete ji také použít jako marinádu na kuřecí nebo vepřové maso nebo jako omáčku k rybám či krevetám. Výborná bude ke krevetám na grilu.
Čas přípravy
- 15 minut
Ingredience na citrónovou polevu
- 300g cukru moučka
- 3 lžíce vařícího mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup na citrónovou polevu
- Do cukru přidáme mléko a citronovou šťávu a pořádně třeme dokud nevznikne hladká a lesklá hmota.
Zajímavosti o citrónové polevě
- Citronová poleva není určena jen na dorty a cupcaky. Lze ji použít také jako polevu na sušenky a další sladké pochoutky. Kromě toho lze glazuru použít k dochucení slaných pokrmů, jako jsou grilované ryby nebo kuře.
- Tato všestranná glazura je také skvělá pro dodání sladkého nádechu slaným pokrmům, jako je například pečená zelenina.
- Citronová glazura je známá již po staletí. Používání citronů, cukru a dalších ingrediencí k glazování dezertů je prastará praxe, která se používala v mnoha kulturách.
- Předpokládá se, že jako první začali tento typ glazury používat Francouzi, ale v průběhu let ji převzalo mnoho dalších kultur.
- Existuje několik různých receptů na citronovou polevu, s jejichž pomocí lze vytvořit dokonalou polevu pro vaše oblíbené dezerty. Nejběžnější recept vyžaduje čerstvou citronovou šťávu, moučkový cukr a máslo.
- Existují však i recepty, které vyžadují další přísady, například smetanový sýr, med nebo vanilkový extrakt.
Citronová poleva je lahodná a univerzální poleva, která se používá již po staletí. Dodá lahodnou chuť každému dezertu a lze ji použít i k ochucení slaných pokrmů. Díky velkému množství receptů, z nichž si můžete vybrat, jsou možnosti této klasické glazury neomezené!