Houskový knedlík – nejlepší recept
Česká republika je známá svou jedinečnou kuchyní, která se vyvíjela po staletí. Jedním z nejoblíbenějších českých jídel je houskový knedlík, který se připravuje z hrubé mouky, housky, mléka, žloutku, droždí a soli. Tento tradiční pokrm se podává jako příloha k nejrůznějším masovým pokrmům, od čerstvé zvěřiny až po pečenou drůbež.
Houskový knedlík se připravuje spojením hrubé mouky, housky, mléka, žloutku, droždí a soli v těsto. Těsto se pak rozválí na dlouhý pás připomínající housenku. Pás se pak nakrájí na stejně velké části a vytvaruje se z nich šiška.
Po vytvarování se knedlíky vaří v osolené vodě, dokud nejsou uvařené. Poté se mohou podávat k nejrůznějším masovým pokrmům. Houskové knedlíky se často podávají jako příloha k pečenému vepřovému, hovězímu a drůbežímu masu. Knedlíky mají lehkou, nadýchanou strukturu a jemnou chuť, která doplňuje pikantní chuť masa.
Houskové knedlíky jsou tradičním českým pokrmem, který se často podává jako příloha k různým druhům masových pokrmů. Díky své lehké, nadýchané konzistenci a jemné chuti se jistě stane oblíbenou součástí rodinného stolování!
Vyzkoušejte také knedlíky z mikrovlnky nebo kynuté knedlíky s borůvkami.
Vychutnejte si houskový knedlík k následujícím receptům:
Houskový knedlík – recept
Houskové knedlíky jsou nadčasovým tradičním návratem ke staré a oblíbené tradici. Stačí jen pár ingrediencí a trocha zručnosti a budete moci znovu připravit klasický český pokrm, který do vaší domácnosti vnese chuť minulosti.
Čas přípravy
- 1,5 hodiny
Ingredience na houskový knedlík
- 300 g hrubé mouky
- 80 g housky
- 2,4 dl mléka
- 1 žloutek
- 10 dkg droždí
- sůl
Postup na houskový knedlík
- Z trochy mouky , mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout.
- Nakynutý kvásek nalijeme do proseté mouky, přidáme vlažné mléko, žloutek, sůl a vypracujeme tužší těsto.
- Do těsta zamícháme housky nakrájené na kostičky, a necháme vykynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly, rozválíme na podlouhlé šišky, přikryjeme ubrouskem a necháme ještě 15 minut kynout.
- Vykynuté knedlíky vložíme do vařící osolené vody a pomalu vaříme 15 minut.
- V polovině vaření je obrátíme.
- Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazili.
- Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům s omáčkami, dušeným na smetaně, na víně, připravovaným na divoko nebo po myslivecku.
Zajímavosti o houskovém knedlíku
Houskový knedlík je zajímavá pochoutka, která jistě uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Česká republika je známá svou jedinečnou kuchyní a tento knedlík není výjimkou.
- Houskové knedlíky dostaly svůj název podle svého tvaru – obvykle se rozválí a nakrájí na tenké, dlouhé proužky, které vypadají podobně jako housenky.
- Tyto knedlíky lze podávat samostatně s různými omáčkami nebo je lze použít jako přílohu k oblíbeným českým pokrmům, jako je například svíčková na smetaně. V kombinaci s houskovým knedlíkem vznikne fantasticky vypadající pokrm s jedinečnou chutí a strukturou.
- Česká republika je navíc proslulá svými zemědělskými produkty a houskové knedlíky této skutečnosti využívají. Mnohé suroviny používané k výrobě knedlíků pocházejí z místních zdrojů, včetně hrubé mouky, housek, a dokonce i mléka a vajec. Díky tomu je pokrm vyroben z kvalitních místních surovin a je skutečně chutnou pochoutkou.
Houskový knedlík je jedinečný pokrm, který vaše hosty jistě zaujme a přinese nový nádech tradičních českých chutí.