Třešňová bublanina – nejlepší recept
Česká republika je známá svým úžasným jídlem a jedním z nejoblíbenějších pokrmů v zemi je třešňová bublanina. Tento sladký třešňový dezert je jedním z nejtradičnějších dezertů v České republice a milují ho jak místní obyvatelé, tak turisté.
Samotný pokrm je poměrně jednoduchý na přípravu, protože vyžaduje jen několik málo ingrediencí; hlavní přísadou jsou třešně, které se smíchají s máslem, cukrem, moukou a vejci. Ve většině receptů se třešně nejprve vypeckují a poté nakrájejí na menší kousky. Poté se rozpustí máslo a do směsi se přidá cukr a trochu mouky. Poté se vmíchají rozšlehaná vejce. Jakmile je vše dobře promícháno, těsto se nalije do vymazané zapékací mísy a navrch se položí třešně.
Výsledkem je aromatický sladký dezert, který se skvěle hodí po večeři nebo obědě. Často se podává teplý, se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou. Nejenže úžasně chutná, ale také výborně vypadá; zářivě červené třešně naaranžované na krémové a zlatohnědě zbarvené bublanině.
Třešňová bublanina je součástí české kultury již stovky let a stále je důležitou součástí českého stolu. Nejenže se podává v tradičních restauracích, ale mnoho českých rodin má vlastní recepty, které se předávají z generace na generaci. Návštěvníci České republiky by si neměli nechat ujít ochutnávku tohoto lahodného pokrmu a určitě by měli navštívit kavárnu nebo restauraci, kde se tento slavný dezert podává.
Vychutnejte si i další dezerty v podobě koláčů:
- švestkový koláč s drobenkou
- mrkvový koláč
- rebarborový koláč
- čokoládový koláč bez vajec
- borůvkový koláč
- třešňový koláč
Třešňová bublanina – recept
S přicházejícím jarním počasím roste i chuť na sladké dobroty. Mezi nimi jsou pro mnohé oblíbená třešňová bublanina. Čerstvě upečená jistě uspokojí každého mlsouna.
Čas přípravy
- 50 minut
Ingredience na třešňovou bublaninu
- 1/4 l mléka
- sůl
- 1 lžíce cukru
- 3 žloutky
- sníh ze 3 bílků
- citronová kůra
- vanilka
- asi 15 dkg strouhanky
- 6 dkg másla
- 2 lžíce mouky
- 50 dkg třešní
- vanilkový cukr
Postup na třešňovou bublaninu
- V mléce rozmícháme špetku soli, cukr, žloutky, citrónovou kůru, vanilku.
- Dále ještě sníh z bílků, podle potřeby strouhanku, rozpuštěné máslo, mouku a třešně.
- Vše nalijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypaného pekáče.
- Pečeme v předehřáté troubě.
- Bublaninu podáváme pocukrovanou.
Zajímavosti o třešňové bublanině
Česká republika je fascinující zemí s bohatou historií a kulturou, ale jednou z nejoblíbenějších pochoutek je třešňová bublanina. Jedná se o typický dezert složený obvykle ze dvou vrstev křehkého těsta (z másla, mouky a vajec), mezi nimiž je třešňová náplň a které jsou posypané cukrem. Původ této pochoutky má hrdé kořeny v České republice a je součástí místní kuchyně již od 16. století.
- Pro Čechy je třešňová bublanina něčím mnohem víc než jen sladkou pochoutkou – je národním symbolem kulturní hrdosti a připomínkou silného kulinářského dědictví země. Bublanina je na trhu tak dlouho a je tak oblíbená, že jí česká vláda dokonce udělila status chráněné pochoutky. Tento status je dán především tím, že se jedná o autentický, tradiční charitativní výrobek, který se vyrábí z místních surovin a je vždy čerstvě upečený. Druh třešní, ze kterých se bublanina vyrábí, má také status okresu; třešně musí být sklizeny v určitých regionech, které jsou rovněž uvedeny v chráněném statusu.
- Zajímavostí je, že se třešňové bublaniny staly v USA symbolem české identity a v řadě států se dokonce každoročně slaví „Den třešňových bublanin“. Součástí těchto oslav jsou nejrůznější aktivity inspirované bublaninou, jako je sběr třešní, soutěže ve vaření a živá hudba. Protože se bublanina stala součástí českého dědictví, objevila se v průběhu let v mnoha filmech a televizních pořadech.
Třešňová bublanina jistě vyvolává nostalgii a připomíná nám jednodušší časy, kdy tento dezert představoval pouze odpolední svačinu nebo způsob, jak zakončit jídlo něčím sladkým. Dnes zůstává součástí každodenního života Čechů i všech ostatních, kteří mají to štěstí si na ní pochutnat.