Guláš z tlačenky – nejlepší recept

Guláš z tlačenky

Čtete nadpis tohoto receptu a divíte se? Vůbec nemusíte, recept na guláš z tlačenky si prostě zamilujete. Nejen že je velmi rychlý, protože maso v tlačence je již uvařené, ale i skvěle chutná a zvládne ho i začátečník.

Tento vydatný guláš kombinuje vepřové maso s bramborami a houbami a vytváří tak pikantní a sytý pokrm. Níže najdete recept na jeho přípravu.

Guláš z tlačenky

Guláš je klasický východoevropský pokrm, který se připravuje již po staletí. Jedná se o vydatné dušené jídlo, které obsahuje řadu zeleniny, koření a různých druhů masa. Jedním z druhů guláše, který si získává stále větší oblibu, je guláš z aspikového vepřového masa neboli tlačenka. Jedná se o variaci na klasický maďarský guláš, která přináší zajímavý chuťový profil pro odvážné strávníky.

Tlačenku do guláše lze koupit v obchodě nebo vyrobit domácí.

Aspikované vepřové maso je velmi podobné šunce a vyrábí se z vařeného a dušeného vepřového masa s kořením, které se poté ochladí a nakrájí na kostičky. Má bohatou kouřovou chuť, která se skvěle kombinuje s ostatními ingrediencemi v gulášovém pokrmu. Přidání aspikového vepřového masa do tradičního guláše vnáší do celkové chuti stejnou kouřovou chuť a také zajímavou strukturu pokrmu.

Ingredience

  • 500 g vepřové tlačenky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 250 g žampionů nakrájených na plátky
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 500 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 300 ml smetany
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř podle chuti
Mezi klasické guláše patří vepřový a hovězí guláš.

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli, česnek a houby a smažte je asi 5 minut do změknutí.
  3. Přidejte rajčatový protlak, bobkové listy, uzenou papriku a vepřové maso.
  4. Přilijte hovězí vývar, přiveďte k varu a poté snižte teplotu na mírný oheň.
  5. Přidejte brambory a vařte 30 minut nebo dokud nejsou uvařené.
  6. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut.
  7. Podle chuti osolte a opepřete.
  8. Guláš podávejte posypaný nasekanou petrželkou.

Guláš z vepřové kýty v aspiku je skvělý způsob, jak tento klasický pokrm posunout na vyšší úroveň. Je dokonalou kombinací pikantního a uzeného a lze jej podávat jako sytý hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému či pečenému masu. Určitě potěší i ty nejvybíravější jedlíky a lze jej přizpůsobit jakýmkoli dietním potřebám.

Vyzkoušejte také recepty na klasický vepřový guláš, segedínský guláš (recept), hlívový guláš, mexický guláš nebo cuketový guláš.