Slaný štrůdl – nejlepší recept
Máte už sladkého plné zuby a chcete vyrovnat cukry něčím slaným? Pak tu máme tip na výborný slaný štrůdl.
Slaný závin je vynikající způsob, jak si vychutnat chutné ingredience, jako je rajčatové pyré, nakládaná okurka, šunka a sýr. Tento chutný pokrm je skvělou svačinkou, předkrmem nebo i jako večeře.
Slaný štrůdl
Pokud jde o chutné pohoštění pro jakoukoli příležitost, je těžké udělat chybu se závinem z listového těsta. Toto vločkové těsto je plněné nejrůznějšími lahodnými a slanými ingrediencemi, takže je skvělým předkrmem nebo předkrmem k jakémukoli jídlu.
Klasický závin z listového těsta se skládá z několika klíčových ingrediencí, které společně vytvářejí lahodný chuťový zážitek. Základem je listové těsto, které je následně pokryto vrstvou rajčatového protlaku, který dodává závinu chuť a strukturu.
Přidávají se také plátky nakládané okurky pro lehkou, pikantní chuť a trochu křupavosti. Následují plátky šunky, strouhaný sýr a poté se přidají bylinky a koření, které dotvářejí chuť.
Pokud chcete s klasickým receptem experimentovat, zvažte přidání žampionů, cibule, papriky, oliv nebo dokonce jiných druhů sýra, abyste získali komplexnější chuť a další výživné látky.
Ať už se rozhodnete pro jakékoliv ingredience, tento slaný závin z listového těsta se jistě stane hitem na každém setkání. Zbytky navíc poslouží jako skvělá studená svačinka na později.
Ingredience
- 1 plát listového těsta
- 1/2 šálku rajčatového protlaku
- 1/4 šálku nadrobno nakrájených nakládaných okurek
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené šunky
- 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto na velký obdélník o rozměrech asi 30 x 25 cm.
- Na listové těsto rozetřete rajčatové pyré v rovnoměrné vrstvě.
- Rajčatové pyré posypte nakládanými okurkami, šunkou, parmezánem a čerstvě mletým černým pepřem.
- Listové těsto opatrně srolujte z delší strany tak, aby vznikl špalík.
- Špalek položte na plech a pečte 25 minut nebo dozlatova.
- Závin nakrájejte na 2,5 cm plátky a podávejte teplý.
Kombinace rajčatového protlaku, nakládané okurky, šunky a sýra dělá z toho štrůdlu lahodný slaný pokrm, který jistě každého potěší. Pokud hledáte nový způsob, jak si pochutnat na listovém těstě, buďte při přípravě tohoto receptu kreativní a použijte jakékoli suroviny, které máte po ruce. Ze zbytků těsta můžete upéct šneky z listového těsta, pizza šneky, jablečné šátečky z listového těsta nebo slaný koláč z listového těsta.