Aspik pro speciální příležitosti – nejlepší recept
Netradiční aspik pro speciální příležitosti. Aspik je klasický pokrm, který lze podávat teplý i studený. Je to také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky jídla, protože ingredience můžete přizpůsobit svým chutím. Zde je návod na přípravu lahodného želé aspiku se šunkou a vejcem.
Váš želé aspik se šunkou a vejcem je nyní připraven k vychutnání! Tento pokrm je skvělým předkrmem, přílohou nebo lehkým obědem. Můžete do něj přidat i další ingredience, jako jsou olivy, sýr nebo nakládané okurky, a vytvořit si tak svůj vlastní.
Aspik – příprava
Příprava želatinového aspiku se šunkou a vejci obvykle začíná změkčením želatiny ve studené vodě. Po změknutí se želatina přidá do vroucí vody a míchá se, dokud se zcela nerozpustí. Poté se do želatinové směsi přidá šunka a vejce a míchá se, dokud se nepromísí.
Směs se pak nalije do skleněné misky nebo mísy a nechá se ztuhnout v chladničce. Jakmile želé aspik ztuhne, může se podávat s různými přílohami, jako je strouhaný sýr, okurky nebo zelenina nakrájená na kostičky.
Ingredience
- 3 šálky šunky nakrájené na kostičky
- 2 šálky rajčatové šťávy
- 2 lehce rozšlehaná vejce
- 1 obálka neochucené želatiny
- 1/4 šálku studené vody
- sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku paprik nakrájených na kostičky
- 1/4 šálku cibule nakrájené na kostičky
Postup
- Ve středně velkém hrnci smíchejte šunku, rajčatovou šťávu, vejce, sůl a pepř. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Želatinu rozpusťte ve studené vodě a přidejte ji do pánve a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Vmíchejte papriku a cibuli.
- Směs nalijte do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
- Misku vložte do chladničky a nechte ji alespoň 4 hodiny ztuhnout.
- Aspik podávejte studený nebo ohřátý, ozdobený čerstvými bylinkami.
Želatinový aspik se šunkou a vejcem je univerzální pokrm, který lze snadno přizpůsobit jakékoli dietě. Pro ty, kteří dodržují veganskou dietu, lze želatinu nahradit agar-agarem a šunku a vejce vynechat.
Želatina dodává pokrmům hedvábnou strukturu a pomáhá spojovat přísady. Zde jsou některé pokrmy, do kterých se želatina používá: v receptech na dorty, ovocném želé nebo džemech.