Tvarohový mazanec – nejlepší recept
Český mazanec je sladké pečivo, které se tradičně podává při velikonočních oslavách. Vyrábí se z vajec, cukru, másla a tvarohu a obvykle se zdobí rozinkami a mandlemi. Tento lahodný bochník připomínající koláč se snadno připravuje a bude hitem pro každého, kdo ho ochutná!
Tento pokrm je oblíbeným základem české kuchyně, a to z dobrého důvodu. Český mazanec je krémový, lehký a neuvěřitelně chutný. Jeho příprava je překvapivě snadná, takže si na něm může pochutnat každý.
Mazanec z tvarohu
Mazanec je tradiční český sladký bochník, který se vyrábí z tvarohu a je oblíbený v období Velikonoc. Tento sladký bochník má jedinečnou strukturu a chuť, díky níž je oblíbený v mnoha českých rodinách. Často se podává s kopečkem másla nebo marmeládou, ale lze si ho vychutnat i bez ní.
Hlavní složkou českého mazance je tvaroh, který mazanci dodává hladkou, krémovou strukturu, zatímco máslo a zakysaná smetana ho činí nadýchaným. Cukr mu dodává sladký nádech a kombinace všech ingrediencí vytváří skutečně jedinečný a chutný bochník. Konzistence mazance je hladká, krémová a lehká. Jedinečná chuť je výsledkem kombinace tvarohu a rozinek s mandlemi, které se k ochucení používají.
TIP: Tvaroh se přidává také do švestkového koláče, do receptu na tvarohovou bábovku a do česnekové pomazánky z tvarohu.
Ingredience
- 2 vejce
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 2 šálky tvarohu
- 2 šálky mouky
- 1 lžička aktivního sušeného droždí
- 2-3 lžíce rozinek
- 2-3 polévkové lžíce plátkovaných mandlí
Postup
- Kulatou dortovou formu nebo pružinovou formu vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Předehřejte troubu na 190 °C.
- Ve středně velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- V samostatné míse smíchejte rozpuštěné máslo a tvaroh.
- Ve velké míse smíchejte mouku, droždí a vaječnou směs. Přidejte tvarohovou směs a míchejte, dokud těsto nebude měkké a poddajné.
- Těsto rozetřete do připravené koláčové nebo pružinové formy a posypte je mandlemi a rozinkami.
- Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před krájením a podáváním nechte mazanec mírně vychladnout.
Český mazanec je vynikající a tradiční české jídlo. Díky kombinaci smetanové konzistence, lehkosti a jedinečné chuti je skvělou přílohou nebo hlavním jídlem pro každou příležitost. Vyzkoušejte ho sami, až budete příště hledat jedinečné jídlo na svůj stůl.