Koprová omáčka – nejlepší recept

Koprová omáčka je jednoduchá a chutná omáčka, která se často podává k masu nebo rybám. Její hlavní složkou je kopr, který dává omáčce svoje charakteristické kouzelné kořeněné aroma. Koprová omáčka se dá použít jako dip nebo jako příloha k pokrmům.

Původ koprové omáčky sahá až do Francie, kde je známá jako „sauce à l’aneth“ neboli „omáčka s koprem“. Její popularita se však rychle rozšířila po celé Evropě a dnes je oblíbená po celém světě.

Pro přípravu koprové omáčky potřebujeme: máslo, hladkou mouku, mléko, kopr, sůl a pepř. Omáčku můžeme obohatit také o špetku citronové šťávy pro ještě zajímavější chuťový zážitek. Nejprve si připravíme základní světlou jíšku, která se dává do většiny omáček. Rozpustíme máslo při střední teplotě a přisypeme hladkou mouku. Za stálého míchání smažíme, dokud jíška nezhnědne. Poté postupně přiléváme mléko, vždy po malých dávkách, aby se omáčka neudělala hrudkovitá. Jakmile máme všechno mléko přidáno, přisypeme najemno nakrájený kopr a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem a přidáme citronovou šťávu podle chuti.

Koprová omáčka je vhodná zejména k masitým pokrmům, jako jsou například hovězí nebo vepřové. Můžeme ji podávat jako přílohu k vařenému masu nebo k pečenému rybímu filetu. Přidat ji můžeme i jako dip ke grilovanému masu, zelenině nebo pečenému bramboru. Pro vegetariány je možné omáčku připravit i bez masa, stačí jako základ použít zeleninový vývar a vynechat například mléko.

Koprová omáčka je nejen chutná, ale také velmi zdravá. Kopr obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako například vitamín C, železo a vápník. Má také protizánětlivé účinky a pomáhá detoxikovat organismus. Proto je vhodná i pro osoby s různými alergiemi a citlivým trávením.

V mnoha zemích se koprová omáčka připravuje pod různými názvy a s lehce odlišnými přísadami. Například v některých státech bývá do omáčky přidáváno víno nebo šlehačka, což jí dodá bohatší a plnější chuť. V české kuchyni se často přidává kousek sádla, aby byla omáčka ještě bohatší a mastnější.

Koprová omáčka je všestranným doplňkem, který dokáže oživit i nejskromnější jídlo. Stačí ji jen trochu vylepšit dle své fantazie a podle toho, co máme právě po ruce. Její svěží a jemná chuť je ideální pro letní období, kdy si můžeme dopřát víc čerstvého ovoce a zeleniny. Takže neváhejte a vyzkoušejte si připravit koprovou omáčku doma a nadchněte svou rodinu a přátele výtečným pokrmem.

Rádi si připravujete omáčky? Vyzkoušejte i další recepty:

Koprová omáčka – recept

Koprová omáčka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů v české kuchyni. Je to lehká a osvěžující omáčka, která se hodí jako příloha k různým druhům masa či jako základ pro různé druhy polévek.

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience na koprovou omáčku

  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce másla
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml plnotučného mléka

Postup na koprovou omáčku

  1. Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme.
  2. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.
  3. V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje.
  4. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku.
  5. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme.
  6. Připravíme si vývar, ten by měl být horký.
  7. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar.
  8. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat.
  9. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky.
  10. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat.
  11. Pak do něj pomalu vléváme mléko.
  12. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou.
  13. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu.
  14. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.
  15. Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníme vařeným hovězím, můžeme do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

Zajímavosti o koprové omáčce

Kopr je byl v minulosti používán již starými Řeky a Římany jako léčivá bylina. V dnešní době ho ale známe spíše jako koření a nepostradatelnou součást našich kuchyní. Jedním z nejoblíbenějších jídel, ve kterých se kopr využívá, je bezpochyby koprová omáčka.

  • Koprová omáčka je typická svou jemnou vůní a chutí po kopru. Většinou ji známe jako neodmyslitelnou součást rybích pokrmů, ale využití najde i při přípravě jiných druhů masa, jako například u vepřového nebo kuřecího masa. Kopr dodá omáčce nejen chutnou příchuť, ale také svěží aroma a čerstvost.
  • Zajímavým faktem je, že kopr obsahuje velké množství vitamínu C a minerálů, jako například draslík, vápník či hořčík. Velké množství vitamínu C je pro naše tělo důležité pro posílení imunitního systému a minerály jsou pro nás nezbytné pro správnou funkci organismu.
  • Při přípravě koprové omáčky je důležité zachovat správný poměr mezi koprem a ostatními ingrediencemi. Přílišné množství kopru může omáčku přebít nadměrně ostrou chutí, naopak při nedostatečném množství kopru by omáčka ztratila své typické aroma.
  • Kopr můžeme použít ve dvou formách – čerstvý nebo sušený. Čerstvý kopr se hodí spíše pro přípravu čerstvých salátů nebo okurek, kde dodává výraznou chuť a svěžest. Pro přípravu koprové omáčky se doporučuje použít spíše sušený kopr, neboť má intenzivnější chuť a snadněji se s ním pracuje.
  • Koprová omáčka může být připravena buď z bílé nebo hnědé základny. Bílá základna se většinou připravuje z mléka, smetany nebo bílého vína, zatímco hnědá základna používá máslo a mouku. V obou případech se do omáčky přidá koprová nať, díky které získá charakteristickou vůni a chuť.
  • Pokud nechcete používat kopr přímo v omáčce, můžete ho také použít jako ozdobu na vrcholu omáčky. Jemné šlehačkové kopříčky jsou nejen estetickým prvkem, ale také dodají zvláštní jemnost celému jídlu.

Vyzkoušejte si připravit koprovou omáčku a přesvědčte se o její výjimečné chuti a zdravotních benefitech. Buďte kreativní a přidejte kopeček omáčky i na své oblíbené těstoviny nebo jako dip k zelenině. Kopr je jednou z nejvíce podceňovaných bylin, ale díky jeho bohaté chuti a látkám prospěšným pro naše tělo by měl mít své pevné místo v naší kuchyni.