Selská omeleta – nejlepší recept
Selská omeleta je klasický pokrm, který je známý již po staletí. Je to jednoduchá, ale chutná snídaně, která se snadno připravuje a vyžaduje velmi málo ingrediencí.
Selská omeleta se připravuje z vajec, másla, cibule, sýra, některých druhů zeleniny, jako je špenát, papriky, a soli a pepře. Všechny tyto ingredience se smíchají dohromady a pak se smaží na pánvi, dokud nevznikne chutná a výživná omeleta.
Selská omeleta je skvělý způsob, jak začít den, protože je zdravou a sytou snídaní. Nejenže je plná bílkovin a dalších důležitých vitamínů a minerálů, ale je to také chutné a lehké jídlo.
Selská omeleta je neuvěřitelně cenově dostupná, takže je skvělou volbou jídla pro ty, kteří mají omezený rozpočet. Lidé s omezeným rozpočtem mohou snadno nakoupit několik málo ingrediencí potřebných pro přípravu omelety a během chvilky ji připravit, čímž vznikne chutné jídlo, které si můžete vychutnat kdykoli během dne.
Dalším skvělým aspektem je, že selskou omeletu lze snadno upravit podle vlastních chutí. Pokud máte raději méně sýrovou omeletu, jednoduše sýr vynechte. Můžete také obměňovat zeleninu a vytvářet tak neomezené kombinace.
Snadná a úsporná selská omeleta se jistě stane oblíbenou v domácnosti. Díky chutným ingrediencím a časově nenáročné přípravě si každý může připravit chutnou snídani s minimem času a námahy.
Pokud jste milovníci vajec, zkuste si připravit i další výborné recepty:
- vegan omeleta
- omeleta z vaječných bílků
- vejce natvrdo
- ztracené vejce
- vejce benedikt
- pštrosí vejce recept
Selská omeleta – recept
Skromná selská omeleta je pokrm, který se v domácnostech Evropanů podává již po staletí. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm, který byl původně jen jednoduchou kombinací vajec, brambor a zeleniny, se často podává jako slaná svačina nebo příloha k hlavnímu jídlu.
Čas přípravy
- 35 minut
Ingredience na selskou omeletu
- 8 vajec
- 50 g sádla
- mletý pepř
- 5 dcl sladké smetany
- 80 g uzené slaniny
- 60 g oloupané cibule
- 50 g očištěných žampiónů
- 80 g šunky
- 150 g brambor uvařených ve slupce
- 60 g nastrouhaného uzeného sýra
- petrželová nať
Postup na selskou omeletu
- Slaninu nakrájenou na kostičky opražíme dozlatova.
- Na slanině zpěníme jemně nakrájenou cibuli.
- Přidáme šunku nakrájenou na kostičky a uvařené brambory, které jsme oloupali a nakrájeli na kolečka a udušené žampióny.
- Vše mírně opepříme a osolíme, posypeme nasekanou petrželovou natí a důkladně prohřejeme.
- Vejce rozšleháme se smetanou a solí a vylijeme na rozehřátou směs. Nebo vejce usmažíme samostatně na sádle a směsí naplníme omeletu.
- Závěrem vše posypeme nastrouhaným sýrem.
- Jako přílohu servírujeme pečivo či zeleninový salát.
Zajímavosti o selské omeletě
Selská omeleta, španělsky „tortilla de patatas“, je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších pokrmů ve Španělsku. Jedná se o jednoduchý pokrm, který si získal oblibu po celém světě a jehož recepty se v jednotlivých regionech liší. Všechny selské omelety mají sice stejné základní ingredience, jako jsou vejce a brambory, ale je zde velká flexibilita, pokud jde o to, jaké další ingredience se do nich přidají – což dává každému regionu jeho vlastní jedinečnou chuť.
- Původ selské omelety je obtížné určit. Podle některých názorů vznikla v 19. století v Baskicku, podle jiných by mohla mít kořeny v Katalánsku, Kastilii, Valencii nebo Andalusii. Zajímavostí je, že pravděpodobně vznikla z pokrmu zvaného „tortilla de Sacromonte“, který vařili Židé žijící v Granadě poblíž jeskyně Sacromonte. Ať už je původ jakýkoli, lidé ve Španělsku začali tyto omelety vařit a vychutnávat si je již v 19. století.
- Selská omeleta se připravuje velmi snadno a obvykle vyžaduje pouze dvě základní ingredience – vejce a brambory. Lze ji připravit na pánvi nebo upéct v troubě. Po uvaření směsi vajec a brambor lze přidat další ingredience, například cibuli, červenou papriku nebo jinou zeleninu. Mezi běžné přílohy k omeletě patří uzeniny, grilovaná zelenina nebo majonéza. Selská omeleta je známá také v tapas barech a může být součástí pozdní snídaně, oběda nebo večeře.
- Ačkoli je selská omeleta běžně spojována se španělskou kuchyní, našla si cestu do mnoha různých kultur po celém světě. Například západoindické přistěhovalce v Anglii napadlo přidávat do ní kari koření, což vyústilo v oblíbený pokrm zvaný bubble and squeak. Ve Francii se doplňuje jako „tortilla de pommes de terre“ a v České republice se pokrm podává se smetanovým sýrem a brusinkovou omáčkou. V Japonsku používají selskou omeletu jako základ pro oblíbený pokrm zvaný tamago omeleta.
Selská omeleta se díky své jednoduchosti a všestrannosti stala neuvěřitelně oblíbeným a oblíbeným pokrmem. Je to skvělý pokrm, který lze připravit pro každou příležitost a který lze snadno přizpůsobit individuálním chutím. Ať už se nacházíte kdekoli, chutná selská omeleta vás jistě potěší!