Omáčka na špagety – nejlepší recept
Omáčka na špagety je klasický a oblíbený doplněk k těstovinám nejen v italské kuchyni, ale i v kuchyních po celém světě. Jednoduchá omáčka, která se skládá pouze z několika základních surovin, dokáže přeměnit obyčejné špagety na lahodný pokrm plný chutí.
Základem omáčky na špagety je rajčatový základ, který připravíme z čerstvých nebo konzervovaných rajčat. Nejčastěji se používají oloupaná rajčata v plechovce, která jsou jednoduše rozmixována. Někdo dává přednost rajčatovému základu v podobě protlaku nebo pasty. Důležité je použít kvalitní rajčata, protože od nich se bude odvíjet chuť omáčky.
Pro zvýraznění a dochucení omáčky se používá veggie nebo hovězí vývar, který dodá omáčce hloubku a plnost chuti. Pokud chcete omáčku připravit veganskou, můžete použít vývar na bázi zeleniny. Následně se přidávají koření jako je bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, česnek a cibule. Tyto bylinky dodají omáčce typicky italskou chuť a vůni.
Nezapomínejme, že omáčka na špagety není omáčkou bez použití dobrého olivového oleje. Ten dodá omáčce nepostradatelnou vůni a chuť. Podle svého vkusu lze použít buď extra panenský olivový olej, který má výraznější chuť, nebo olivový olej jemnějšího rázu.
Konečnou tečkou pro dokonalou omáčku na špagety je sůl a čerstvě mletý pepř. Tyto dva prvky dokáží omáčku skvěle vyvážit a upravit podle osobních preferencí.
Pokud máme obsah surovin v hrnci smíchaný, je důležité vařit omáčku na špagety na mírném ohni a to minimálně 20-30 minut. Během vaření se koření proleje do omáčky a zesílí její chuť. Následně se přidávají uvařené špagety a omáčka se nechá ještě asi 5-10 minut propéct. To zaručí, že se špagety náležitě nasytí omáčkou a nasají její chuť.
Hotovou omáčku na špagety můžeme ještě posypat nastrouhaným parmazánem nebo strouhaným sýrem a ozdobit čerstvým bylinkami jako je bazalka nebo petrželka. Nepřehlédněte ani chuť kvalitního vína, které k omáčce na špagety perfektně ladí a dokonale doplní gastronomický zážitek.
Omáčka na špagety je skvělou možností pro rychlý a snadný oběd či večeři, který si zamilují všichni milovníci těstovin. Díky jednoduchému receptu a možnosti využít sezónních surovin se omáčka na špagety stane skvělou volbou pro každý den. Vyzkoušejte tento klasický italský pokrm i vy a nechte se unést jeho lahodnou chutí!
Připravte si i další velice chutné špagety:
- boloňské špagety
- zapečené špagety
- špagety s kuřecím masem
- špagety s kuřecím masem a smetanou
- špagety se špenátem
- špagety bez masa
Omáčka na špagety – recept
Omáčka na špagety je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších omáček na světě. Je to hustá a aromatická omáčka, která se obvykle přidává k uvařeným špagetám a může být podávána s dalšími přísadami, jako jsou maso, zelenina nebo sýr.
Čas přípravy
- 2 hodiny
Ingredience na omáčku na špagety
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 375 g mletého hovězího masa
- 375 g mletého vepřového masa
- 250 ml mléka
- 375 ml suchého bílého vína
- 1 kg rajčat
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- zelené bylinky (oregano, bazalka, tymián, šalvěj)
- sůl
- pepř
- 500 ml vody
Postup na omáčku na špagety
- Na rozehřátém oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli.
- Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a česnek utřený se solí.
- Vše osmahneme.
- Přidáme mleté maso a vše podusíme.
- Přilijeme mléko a vaříme na mírném ohni dokud se neodpaří.
- Poté přidáme bílé víno a opět promíchanou směs vaříme dokud se z ní tekutina nevypaří.
- Následně přidáme rajčata, rajčatový protlak a bylinky.
- Vše osolíme a opepříme.
- Takto připravenou směs vaříme 1-2 hodiny za občasného míchání.
- Tuto omáčku podáváme na uvařené špagety a sypeme strouhaným sýrem.
Zajímavosti o omáčce na špagety
Omáčka na špagety je nepostradatelnou součástí italské kuchyně a rozšířila se po celém světě. Jedná se o omáčku, která se podává k těstovinám, zejména k špagetám, a představuje tak významnou složku oblíbeného jídla zvaného spaghetti.
- Historie omáčky na špagety sahá až do starověkého Řecka, kde se používala k dochucení těstovin a podávala se s mléčnými výrobky. Nicméně v moderní době se začala široce používat v Itálii, a to zejména v Neapoli, kde se vyvinuly tři hlavní typy omáček: bolognese, marinara a bianco.
- Bolognese omáčka je vytvořena z rajčat, cibule, mrkve, vinného vína, masa (nejčastěji hovězího nebo vepřového) a bylinek. Tato omáčka se vaří po dlouhou dobu a je vynikající s různými druhy těstovin.
- Marinara omáčka je jednodušší a vyrábí se z olivového oleje, rajčat, česneku, bylinek a soli. Je rychle hotová a vynikající s delšími těstovinami, jako jsou špagety nebo penne.
- Bianco omáčka, neboli bílá omáčka, se liší od ostatních dvou tím, že se nevaří s rajčaty. Místo toho se připravuje z oleje, cibule, česneku, smetany, sýra a bylinek. Tato omáčka se často podává s delšími těstovinami, jako jsou fettuccine nebo tagliatelle.
- Kromě těchto hlavních druhů existuje mnoho dalších variant omáček na špagety, které se od sebe liší ingrediencemi, dochucovadly a způsobem přípravy. Například arrabbiata omáčka je vytvořena z rajčat, papriček a česneku a je typicky pikantní. Aglio e olio omáčka je vyrobena z olivového oleje, česneku a červeného pepře a dodává těstovinám výraznou chuť.
- Omáčky na špagety jsou vynikajícím způsobem, jak zabrousit do světa italské kuchyně a vyzkoušet různé chutě a textury. Tyto omáčky jsou snadno připravitelné doma a přizpůsobitelné dle individuálních představ a preferencí.
- Jedním z velkých lákadel špaget je právě možnost experimentovat s různými omáčkami a vytvořit tak nekonečné množství vynikajících jídel. Přidáním různých druhů masa, zeleniny nebo sýra lze vytvořit omáčku na špagety, která bude jedinečná a oblíbená u celé rodiny.
- V dnešní době jsou k dispozici také různé verze omáček na špagety pro vegetariány a vegany, ve kterých se používají různé rostlinné ingredience namísto masa. To umožňuje širší využití těchto omáček a jejich přizpůsobení stravovacím návykům různých lidí.
- Zajímavostí je, že v roce 2013 byla vydána výzkumná studie, která prokázala, že konzumace italského jídla, včetně špaget s omáčkou, může být spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a může dokonce pomoci při kontrole hmotnosti. Tato skutečnost jistě potěší všechny milovníky italské kuchyně.
V závěru lze říci, že omáčka na špagety je nejen chutnou součástí jídla, ale také má své kořeny v bohaté historii italské kuchyně. Díky své různorodosti nabízí možnosti pro experimentování a přizpůsobení dle individuálních představ. Ať už si vyberete variantu s masem, zeleninou nebo bezmasou, určitě si přijdete na své a pořádně si pochutnáte.