Hořčicová omáčka – nejlepší recept
Hořčicová omáčka je tradiční francouzská omáčka, která se perfektně hodí k masovým pokrmům. Jedním z nejoblíbenějších jídel, která jsou podávána s hořčicovou omáčkou, je králík.
Králík je maso, které je velmi chutné a zároveň velmi zdravé. Má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, díky čemuž je oblíbenou volbou v rámci zdravého stravování. V kombinaci s hořčicovou omáčkou je toto maso opravdová lahůdka.
Pro přípravu tohoto jídla budete potřebovat kromě králíka také přísady na přípravu omáčky. Mezi základní ingredience patří hořčice, smetana, sůl, pepř, máslo, cibule, bílé víno a hovězí vývar. Pro lepší aroma můžete přidat i některé další koření, jako například tymián nebo bobkový list.
Nejprve očistěte králíka a nakrájejte jej na menší kousky. V hrnci rozpalte máslo a osmahněte na něm cibuli, dokud nezezlatí. Přidejte nakrájeného králík a orestujte ho z každé strany. Poté zalijte bílým vínem a vařte, dokud nezmizí alkoholová pára. Následně přidejte vývar a nechte ještě asi 10-15 minut vařit.
Mezitím připravte hořčicovou omáčku. Ve stejném hrnci rozpusťte máslo a smíchejte jej se smetanou. Přilijte hořčici, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete, můžete přidat i nějaké další koření podle vlastní chuti.
Omáčku přilijte do hrnce s králíkem a vařte dalších 5-10 minut. Díky kombinaci vína, vývaru a hořčice se vytvoří lahodná a hutná omáčka, která bude krásně ladit s masem. Podávejte s rýží nebo bramborami a ozdobte bylinkami podle vlastního výběru.
Hořčicová omáčka s králíkem je skvělou volbou pro všechny, kteří milují maso a zároveň hledají něco trochu jiného a originálního. Toto jídlo je nejenom chutné, ale také vypadá velmi atraktivně a může být skvělou variací na tradiční masová jídla.
Vyzkoušejte tento recept a připravte si hořčicovou omáčku s králíkem doma. Vaše chuťové buňky vám budou jistě vděčné a jídlo si budete moci vychutnat společně s rodinou či přáteli. Buďte kreativní a přidejte do omáčky i další ingredience podle své fantazie.
Nezapomeňte vyzkoušet také medovo hořčičnou omáčku!
Pokud máte rádi ve svém jídelníčku omáčky, podívejte se i na další recepty:
- smetanová omáčka
- holandská omáčka
- znojemská omáčka
- chipotle omáčka
- rajská omáčka
- bílá omáčka z klobás
- křenová omáčka
- houbová omáčka
- sýrová omáčka
Hořčicová omáčka – recept
Hořčicová omáčka je známá především jako lahodná příloha k pečenému nebo grilovanému masu. Ale co když ji vyzkoušíte s něčím netradičním, například s králíkem? Zde vám přinášíme originální recept, jak si připravit hořčicovou omáčku s králíkem, která vás jistě zaujme.
Čas přípravy
- doba přípravy: 20 minut
- doba marinování: 1 hodina
- doba vaření: 1 hodina 40 minut
Ingredience na hořčicovou omáčku
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 oloupaný a utřený stroužek česneku
- 300 ml suchého bílého vína
- 700 g vykostěného králičího masa nakrájeného na kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká oloupaná a nasekaná cibule
- 3 středně velké očištěné stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kolečka
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce čerstvé sekané petrželky
- 300 ml drůbežího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- mletý pepř
- 200 g nudlí
- 1 lžíce škrobové moučky
- 150 ml smetany
- 30 g strouhanky
- 60 g rozdrobeného sýra
Postup na hořčicovou omáčku
- Hořčici smícháme s česnekem a vínem a v této směsi obalíme kostky králičího masa.
- Zakryjeme a necháme hodinu marinovat.
- Rozehřejeme olej, přidáme cibuli a celer a 5 minut dusíme.
- Králičí maso vyjmeme z marinády a necháme okapat.
- Poté jej vmícháme do celeru s cibulí.
- Marinádu zatím uschováme.
- Maso opékáme za občasného míchání asi 5 minut na střední teplotě.
- Přidáme tymián, polovinu petrželky, vývar, marinádu, sůl a pepř.
- Pod pokličkou vaříme mírným varem 1 – 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Uvaříme těstoviny.
- Smetanu smícháme se škrobovou moučkou a přidáme k masu.
- Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, až omáčka mírně zhoustne.
- Odstavíme z ohně a vmícháme uvařené těstoviny.
- Strouhanku smícháme se sýrem a zbytkem petrželky a nasypeme ji na na králičí směs s těstovinami.
- Necháme 3 minuty zapéct a podáváme.
Zajímavosti o hořčicové omáčce
Hořčicová omáčka je jednou z nejoblíbenějších omáček v české kuchyni. Její chutná a pikantní vůně je ideální pro doplnění mnoha druhů masa, včetně králíka.
- Hořčicová omáčka se vyrábí z hořčice, smetany, mouky a bylinek, jako jsou tymián, bobkový list a česnek. Všechny tyto ingredience jsou důležité pro vytvoření dokonalé chuti a textury omáčky.
- Králík je ideální maso pro hořčicovou omáčku, protože jeho jemná a lehce sladká chuť se skvěle doplňuje s pikantní hořčicí. Navíc králík je nejen chutné, ale také zdravé maso, bohaté na proteiny a nízké na tuky.
- Králík v hořčicové omáčce je nejlepší podávat s rýží, bramborami nebo těstovinami. Pro dokonalý zážitek doporučujeme také přidat některé sezónní zeleniny, jako jsou mrkev, celer nebo paprika.
- Existuje několik zajímavostí o hořčicové omáčce, které stojí za zmínku. Například hořčice byla poprvé zmíněna již ve starověkém Řecku a Římě, kde byla používána jako koření a léčebný prostředek. Díky svým léčebným vlastnostem se hořčice stala velice populární a její použití se rozšířilo do dalších částí světa.
- Další zajímavostí je, že hořčice je jedním z nejstarších dochucovadel na světě. Existuje mnoho různých druhů hořčice, od velmi ostré až po jemnější varianty. V Česku je nejoblíbenější pikantní hořčice, která je také nejčastěji používána v hořčicové omáčce.
Pokud jste fanoušky chutné a pikantní kuchyně, určitě vyzkoušejte hořčicovou omáčku s králíkem. Je to skvělá možnost, jak rozšířit svůj jídelníček a objevit nové chutě. A kdo ví, možná se vám omáčka najde na seznamu vašich oblíbených jídel.