Zelné placky – nejlepší recept
Zelné placky mohou znít jako neobvyklá kombinace, ale je to vynikající spojení. Kombinace kysaného zelí a placek může vyvolávat představu tradičního východoevropského jídla, ale placky se stávají oblíbenými po celém světě.
Zelné placky (nazývané také latke-wursts) lze připravit různými způsoby, ale většina receptů využívá stejné základní suroviny: vejce, kysané zelí, mouku nebo bramborový škrob a sůl. Kysané zelí dodává plackovému těstu jedinečnou chuť. Zelné placky lze podávat jako přílohu nebo předkrm a lze je naplnit libovolnou náplní, například sýrem nebo slaninou.
Abyste mohli připravit placky z kysaného zelí, je třeba ho nakrájet nadrobno a poté smíchat s ostatními přísadami do těsta. Jakmile je těsto hotové, nakape se po lžících a smaží se na rozpálené pánvi s malým množstvím oleje. Tradičně se zelné placky smaží dozlatova.
Zelné placky jsou chutnou a dobrodružnou obměnou tradičního snídaňového pokrmu. Kombinace kysaného zelí a placek vytváří jedinečné a chutné jídlo, které si mohou vychutnat lidé všech věkových kategorií. Obzvláště oblíbené jsou u dětí, protože chuť kysaného zelí není přehlušující.
Zelné placky se snadno připravují a jsou skvělým způsobem, jak zařadit do jídelníčku více kysaného zelí. Jsou ideální k snídani, obědu nebo večeři a lze je podávat s různými přílohami, jako je jablečná omáčka, jogurt nebo zakysaná smetana. Skvěle se hodí i na pohoštění a jsou jedinečným a chutným doplňkem každého jídla.
Takže až budete příště hledat něco trochu jiného k snídani nebo obědu, vyzkoušejte placky z kysaného zelí. Nebudete litovat.
Pokud by jste doma neměli zrovna zelí, můžete si také připravit cuketové placky, bramborové placky nebo čočkové placky.
Zelné placky – recept
Placky z kysaného zelí se mohou zdát jako zvláštní kombinace, ale v Evropě a Rusku jsou oblíbeným pokrmem. Tyto vydatné placky jsou známé již po staletí a pochutnávají si na nich dodnes.
Čas přípravy
- 45 minut
Ingredience na zelné placky
- 250 g polohrubé mouky
- sůl
- 750 ml kysaného zelí
- 2 vejce
- kmín
- mletý pepř
- sádlo či jiný tuk na smažení
Postup na zelné placky
- Zelí dáme do cedníku, propláchneme studenou vodou, necháme okapat, popřípadě vodu vymačkáme a zelí nakrájíme.
- Smícháme mouku, zelí, vejce, sůl a koření.
- Z této směsi vypracujeme nelepivé těsto.
- Těsto následně rozdělíme na stejně velké kousky a na pomoučeném vále vytvoříme placičky.
- Placky usmažíme z obou stran na rozpáleném tuku v pánvi , nebo je upečeme na plechu v troubě.
- Po upečení placky můžeme lehce potřít sádlem.
Zajímavosti o zelných plackách
Zelné placky jsou tradičním německým pokrmem, který kombinuje kyselost kysaného zelí s lehkou a nadýchanou strukturou placek. Tato výrazná kombinace ingrediencí vytváří pikantní a chutné jídlo, které se skvěle hodí jak k snídani, tak k večeři.
- Původ placek s kysaným zelím se údajně datuje do Německa 19. století. Jejich obliba se rozšířila do mnoha dalších zemí a oblastí. Ve východoevropské kuchyni jsou oblíbené zejména placky s kysaným zelím, které se často podávají se slaninou a bramborákem.
- Kysané zelné placky se tradičně připravují z kvásku a krouhaného zelí a mohou se jíst jako hlavní jídlo, předkrm, příloha nebo i svačina. V závislosti na regionu se do receptu může přidávat koření, bylinky a další přísady pro lepší chuť.
- Zajímavostí je, že placky z kysaného zelí jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Je to dáno tím, že kysané zelí je kvašené a proces kvašení zvyšuje množství přítomné vlákniny. Kysané zelí navíc obsahuje mnoho probiotik, takže je obzvláště prospěšné pro zdraví trávicího traktu.
- Další zajímavostí je, že v některých zemích, například v Rakousku, je zvykem podávat placky z kysaného zelí jako druh věštby. Placky se třikrát obrátí a snaží se odhalit budoucnost.
Zelné placky jsou jednoduché na přípravu a jsou vynikajícím způsobem, jak si kdykoli vychutnat vydatné jídlo. Ať už hledáte chutnou snídani nebo slanou večeři, placky z kysaného zelí rozhodně musíte vyzkoušet.