Čokoládové sušenky – nejlepší recept
Čokoláda – taky ji máte rádi? Klasická čokoláda je ale nuda, zkuste čokoládu schovat do sušenkového těsta a třeba nebudete mít výčitky z nezdravého jídla. Sušenky jsou na přípravu snadné, jediné zdržení je odležení v lednici, ideálně přes noc.
Tyto lahodné sušenky jsou klasickou oblíbenou pochoutkou dětí, dospívajících i dospělých. Ať už pečete pro odbourání stresu, nebo pro vzpomínky s rodinou, nic se nevyrovná chuti domácích čokoládových sušenek.
Čokoládové sušenky
Domácí čokoládové sušenky mají bohatost a chuť, kterou z kupovaných sušenek prostě nedostanete. Mají lahodnou křupavost a sladkou, ale přesto požitkářskou chuť. Stačí jen několik jednoduchých ingrediencí a várku čerstvě upečených sušenek máte hotovou během chvilky.
Jednou z nejlepších věcí na výrobě vlastních čokoládových sušenek je, že máte naprostou kontrolu nad tím, jaké sušenky vyrobíte. Nemáte rádi mléčnou čokoládu? Zvolte hořkou. Dáváte přednost oříškové chuti? Přidejte nasekané ořechy.
TIP: Milovníci fitness mohou vyzkoušet zdravé cookies.
Pokud hledáte zdravější alternativu, můžete použít i celozrnnou mouku a máslo nahradit olivovým nebo kokosovým olejem. Špetka skořice nebo pomerančové kůry může jinak jednoduchému receptu dodat živou chuť.
TIP: Mezi zdravé dezerty patří také čokoládové brownies a vegan muffiny.
Ingredience
- 1 hrnek (125 g) mouky
- 2/3 šálku (60 g) kakaového prášku
- 1/2 čajové lžičky (2,5 ml) jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky (2,5 ml) soli
- 1/3 (75 g) šálku másla
- 1 hrnek (200 g) tmavého hnědého cukru
- 2 polévkové lžíce (30 ml) melasy
- 1 velké (50 g) vejce
- 1 čajová lžička (5 ml) vanilkového extraktu
- 1 šálek (175 g) čokoládových lupínků (kousků čokolády)
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, kakao, sodu a sůl. Ve velké míse smíchejte máslo a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte vejce, melasu a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí.
- Postupně vmíchejte suché přísady, dokud se nespojí. Jemně vmíchejte čokoládové lupínky.
- Lžící vykrajujte kuličky těsta o velikosti polévkové lžíce na vymaštěný plech.
- Pečte 10-13 minut, nebo dokud okraje nezačnou hnědnout.
- Před podáváním nechte zcela vychladnout. Vychutnejte si!
Výroba vlastních čokoládových sušenek (cookies) je chutný a snadný způsob, jak uspokojit své mlsné jazýčky. Ať už je připravujete jako svačinu, dezert nebo pohoštění na večírek, tyto čokoládové sušenky budou jistě hitem pro každého! Vyzkoušejte také recepty na čokoládové muffiny, čokoládový cheesecake, čokoládové cupcakes nebo nutellové brownies (recepty s nutellou).
Složení Nutelly je následující:
- Cukr (56,6 %) – je hlavní složkou Nutelly a poskytuje jí její sladkou chuť.
- Palmový olej (25 %) – poskytuje Nutelle její krémovou konzistenci a pomáhá jí zůstat čerstvou.
- Lískové ořechy (13 %) – dodávají Nutelle její charakteristickou chuť a aroma.
- Odtučněné sušené mléko (8,7 %) – dodává Nutelle nutriční hodnotu a pomáhá jí lépe chutnat s pečivem.
- Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (7,4 %) – dodává Nutelle její čokoládovou chuť.
- Emulgátory: lecitiny (sójové) (0,3 %) – pomáhají spojit všechny složky Nutelly dohromady.
- Vanilin (0,2 %) – dodává Nutelle její charakteristickou vanilkovou chuť.
Nutella je bohatá na kalorie a cukry. Jedna porce (15 gramů) obsahuje přibližně 200 kalorií a 21 gramů cukru. Nutella také obsahuje malé množství tuku a bílkovin. Je nejlepší jíst ji s mírou.