Vepřová žebírka se zelím
Vepřová žebírka jsou oblíbeným pokrmem v mnoha kuchyních po celém světě. Kombinace křupavých žebírek s kořeněným zelím je pro mnoho gurmánů naprosto neodolatelná.
Tento recept na vepřová žebírka se zelím je snadný a rychlý způsob, jak si doma vychutnat skvělou chuť tohoto klasického jídla. Žebírka se nejprve pečou v troubě s kořením a pak se podávají s dušeným zelím, které je pikantní a sladké zároveň.
Vepřová žebírka se zelím jsou oblíbeným jídlem v mnoha zemích a kuchyních. Vepřová žebírka jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a železa, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Zelí je také bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu C a dalších důležitých živin.
Při přípravě vepřových žebírek se zelím se často používají různá koření, jako je kmín nebo bobkový list, aby se jídlu dodala vynikající chuť.
Vepřová žebírka se nejprve osolí a okoření a následně se osmahnou na pánvi. Poté se žebírka přesunou do pekáče, kde se dusí spolu se zelím a dalšími ingrediencemi, dokud nejsou měkká a šťavnatá. Tento pokrm se obvykle podává s vařenými bramborami nebo knedlíky a je oblíbeným jídlem na podzim a v zimě.
Vepřová žebírka se zelím jsou skvělou volbou pro ty, kteří hledají chutné a výživné jídlo, které nabídne mnoho výživových hodnot a vynikající chuť.
Vepřová žebírka se zelím ingredience
- 8 ks vepřových žebírek
- sůl
- cayennský pepř
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce tekutého medu
- 3 cibule
- 1 hlávka zelí
- 5 a ½ lžic másla
- 1 stroužek česneku
- 250 ml polévky z kostky
- 1 lžička hladké mouky
- pepř
- 1-2 lžíce zrnité hořčice
Vepřová žebírka se zelím – postup
- Vepřová žebírka opláchneme, osušíme a okořeníme solí a cayennským pepřem. V pánvi zahřejeme olej a žebírka na něm po obou stranách důkladně opečeme. Potom je dalších 15 minut dusíme doměkka. Po 10 minutách dušení potřeme maso rozpuštěným medem.
- Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na menší kostky. Zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci zahřejeme 5 lžic másla, na kterém dusíme cibuli, až zesklovatí.
- Poté přidáme nakrájené zelí, 100 ml vody, osolíme a opepříme. Za stálého míchání dusíme zelí nejméně 10 minut.
- Do měkkého zelí zamícháme prolisovaný česnek a chvíli povaříme. Mezitím žebírka podlijeme polévkou z kostky a uvedeme do varu.
- Vzniklou omáčku zahustíme hladkou moukou. Nakonec ochutíme solí, pepřem a hořčicí.
- Na talíř položíme udušené zelí, na ni položíme žebírka a přelijeme omáčkou.
- Vhodnou přílohou k žebírkům jsou bramborové knedlíky.
Vepřová žebírka se zelím jsou skvělou volbou pro každou příležitost. Tento recept je ideální pro večeři s rodinou nebo přáteli, ale také pro slavnostní události. Vaši hosté určitě ocení křupavá žebírka a chutné zelí, které zaručeně zahřeje a dodá energii.