Mandlové řezy

Tvarohove rezy s kokosem

Mandlové řezy jsou lahodné pečivo, které se připravuje z jednoduchého a chutného těsta. Tato sladká pochoutka se vyznačuje bohatou mandlovou chutí a příjemnou vůní citronu nebo koňaku. Připravené z másla, cukru a vajec, tyto dortíčky jsou oblíbené po celém světě a můžete je najít v různých variacích v mnoha cukrárnách a pekárnách.

Mandlové řezy jsou podobně jako třeba pařížské řezy tradiční dezert, který si získal srdce mnoha milovníků sladkostí. Těsto pro tyto řezy se vyrábí z másla, které se vymíchá do pěny spolu s cukrem a vajíčky. Jedním ze základních ingrediencí je také mletá mandlová mouka, která dodává dortíčkům bohatou a jemnou chuť. Pro zvýraznění aromatu a svěžesti se často přidává citronová kůra nebo koňak.

Příprava mandlových řezů je relativně jednoduchá a vyžaduje pouze několik základních surovin. Nejdříve se vymíchá máslo s cukrem do pěny, dokud nedosáhne světle krémové konzistence. Poté se do směsi postupně přidávají vajíčka, a to za stálého míchání. Poté následuje přidání mleté mandlové mouky, která se pečlivě vmísí do těsta. Abyste dosáhli intenzivnější chuti, přidává se také citronová kůra nebo koňak, který přidává nádechu luxusu.

Hotové těsto se pak vylije na plech vyložený pečicím papírem a vyrovná se do rovnoměrné vrstvy. Plech s těstem se vloží do předem vyhřáté trouby a peče se dozlatova. Během pečení se mandlové řezy rozvoní příjemnou vůní a získají svou charakteristickou zlatavou barvu. Po upečení se dortíčky nechají vychladnout a nakonec se nakrájejí na čtverečky či pruhy.

Karamelove rezy
Mandlové řezy se výborně hodí k odpolední kávě.

Ingredience

  • 375 g másla nebo rostlinného tuku (Hera)
  • 300 g krystalového cukru
  • 1 bílek
  • 1 vanilínový cukr
  • Sůl
  • 6 vajec
  • 375 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g mletých mandlí
  • 2 polévkové lžíce koňaku nebo rumu
  • Kůra z 1 citronu
  • 250 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Másla vymícháme do pěny, přidáme cukr, vanilínový cukr a sůl. Potom přidáme celá vejce, mandle, postrouhanou citronovou kůru, koňak a nakonec přimícháme přesátou mouku spolu s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto. Na plechu, který jsme vyložili pečícím papírem, těsto rovnoměrně rozetřeme.
  2. V mírně předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia pečeme asi 40 – 45 minut. Po upečení ho necháme vychladnout.
  3. Na polevu utřeme moučkový cukr s bílkem, případně s trochou vody. Vychladlý koláč celý potřeme bílou polevou a uhladíme.
  4. Z koláče nakrájíme přibližně 24 kousků. Můžeme podávat ke kávě nebo k ovocnému čaji.  

Mandlové řezy jsou skvělou volbou na oslavu, čajovou svačinu nebo jako sladký dezert k jakékoli příležitosti. Jejich bohatá a vláčná konzistence ve spojení s intenzivní mandlovou chutí zajišťuje, že si každý kousek vychutnáte do posledního sousta.

Tyto dortíčky se mohou podávat samostatně nebo mohou být ozdobeny polevou, posypem nebo čerstvými plátky mandlí. Mandlové řezy jsou dokonalým způsobem, jak se potěšit sladkou lahůdkou.

Mandlové řezy jsou slavnostním pečivem, které svou jednoduchostí a bohatou chutí osloví každého milovníka sladkého. Tento klasický dezert, vyrobený z másla, cukru, vajec a mandlové mouky, nabízí nejen sladkou rozkoš, ale také závan svěžesti díky přídavku citronové kůry nebo koňaku.

Ať už si je dopřejete samostatně nebo ozdobené polevou či posypem, mandlové řezy vám přinesou radost a okouzlení při každém soustu.