České jablíčko – vždy po ruce
Jablko je křupavé, jasně zbarvené ovoce, jedno z nejoblíbenějších. I když konzumace jablek není všelék, je zdraví prospěšná. Jablka obsahují velké množství vlákniny, vitamíny, minerální látky a antioxidanty – tedy složky, které lidský organismus ocení.
Každý druh jablek má jiný tvar, barvu a strukturu. Jablko může být sladké nebo kyselé a jeho chuť se může lišit podle druhu.
Zdravotní účinky jablek
Jablka pomáhají při regulaci hmotnosti. Vláknina prodlužuje pocit nasycení, což může zabránit v přejídání. Konzumace potravin bohatých na vlákninu pomáhá kontrolovat příznaky a zmírňuje účinky refluxu. Vláknina v jablku také pomáhá při průjmu a zácpě. Každé střední jablko obsahuje přibližně 4,5 gramu vlákniny. Ve spojení s ovesnou kaší jde o vlákninovou bombu.
Jablka podporují zdraví střev. Jablka obsahují pektin, druh vlákniny, který působí jako prebiotikum, jež vyživuje dobré bakterie ve střevech. Střevní mikroflóra hraje zásadní roli pro celkové zdraví a pohodu.
Jablka chrání srdce. Konzumace jednoho středně velkého jablka denně může pomoci snížit krevní tlak, cholesterol a záněty, což podporuje zdravé srdce. Jablka by se měla jíst včetně slupky, protože vláknina a polyfenoly obsažené ve slupce prospívají zdraví srdce.
Jablka mohou posílit plíce. Pravidelná konzumace jablek může přispět k lepší funkci plic. Konzumace pěti a více jablek týdně je spojena s lepší funkcí plic. To může být opět způsobeno vysokou koncentrací antioxidantů v jablkách, včetně flavonoidů a vitaminu C.
Jablka chrání mozek. Obsahují sloučeninu zvanou fisetin, která může předcházet Alzheimerově chorobě a chránit před ztrátou paměti.
Jablka podporují imunitní systém. Jablečné slupky obsahují kvercetin, druh rostlinného barviva flavonoidu, který pomáhá posilovat imunitní systém a snižovat záněty.
Jablka mohou pomoci zvládnout cukrovku. Pravidelná konzumace jablek má potenciál snížit inzulinovou rezistenci, což by mělo vést ke snížení hladiny cukru v krvi. Je to proto, že polyfenoly stimulují slinivku břišní k uvolňování inzulínu a pomáhají buňkám přijímat cukr.
Jablka podporují zdraví kostí. Díky jedinečnému fytonutrientu pro stavbu kostí, který se nazývá chloridzin, mohou jablka pomoci zlepšit hustotu kostí.
Jablka mohou udržet astma na uzdě. Jablka jsou spojena s nižším rizikem astmatu a zvýšenou funkcí plic. Živiny v jablkách uplatňují protizánětlivé účinky v plicích a dýchacích cestách, čímž snižují sípání a další příznaky astmatu.
Jablka chrání před některými druhy rakoviny. Zařazení jablek bohatých na vlákninu jako součást výživné stravy může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina plic a formy rakoviny prsu. Je to díky antioxidantům obsaženým v jablkách, které mají protizánětlivé a protirakovinné účinky.
Cukru v jablkách se není třeba obávat. I když obsahují sacharidy, které ovlivňují hladinu cukru v krvi. Pozor však při konzumaci jablečných cukrovinek, jako je jablečný koláč, který obsahuje mnoho rafinovaného cukru.
Výživa jablek
Jablka mají nízký obsah sodíku, tuku a cholesterolu. Nenabízejí bílkoviny, ovšem jsou dobrým zdrojem vitaminu C a vlákniny. Jedno střední jablko obsahuje přibližně:
- 100 kalorií
- 25 gramů sacharidů
- 4 gramy vlákniny
- 19 gramů cukru
Přestože jablka mají zdraví prospěšné účinky, jejich konzumace v nadměrném množství může být škodlivá. Příliš mnoho ovoce může způsobit přibírání na váze.
Rizika při konzumaci jablek
Pesticidy: Jablka patří k ovoci, které má vysoký obsah reziduí pesticidů, protože je u nich větší pravděpodobnost výskytu brouků a nemocí. Ovoce, jako jsou jablka, je vždy lepší před konzumací umýt.
Semínka: Traduje se, že je konzumace semínek nebo jádřince škodlivá. Semínka sice obsahují chemické látky, ve skutečnosti by průměrný dospělý člověk musel sníst nejméně 150 rozdrcených semínek, aby hrozilo riziko otravy kyanidem. Semena jsou ve skutečnosti bohatá na bílkoviny a vlákninu.