Libido – jak ho zvýšit nebo snížit, ztráta libida u žen a mužů

Libido, často označované jako sexuální apetit nebo touha, je základní složkou lidské sexuality. Tento termín pochází z latinského slova „libido“, které znamená touhu nebo chtíč. Libido hraje významnou roli v osobním životě jednotlivce i dynamice mezilidských vztahů a celkovém psychickém zdraví. Někteří lidé mohou však s libidem mít problém. Co je tedy libido, co znamená ztráta libida u mužů, jak lze zvýšit libido u žen a existují naopak nějaké léky na snížení libida?

Libido, neboli sexuální touha, je komplexní fenomén, který odedávna láká vědce, lékaře i běžnou veřejnost. Jedná se o neodmyslitelnou součást lidské sexuality, která ovlivňuje vztahy, osobní pohodu a celkovou kvalitu života. Význam libida se neomezuje pouze na fyzickou přitažlivost či sexuální uspokojení; je úzce propojen s psychickým a emocionálním stavem člověka.

KLÍČOVÉ INFORMACE ČLÁNKU:

Libido je termín, který se obecně používá k popisu sexuální touhy nebo sexuálního pudu. Tento psychologický koncept byl poprvé popularizován Sigmundem Freudem, zakladatelem psychoanalýzy, který jej definoval jako základní lidskou instinktivní energii, která pohání člověka k hledání potěšení a uspokojení.

Úroveň libida může záviset např. na hladině hormonů, stresu, zdraví, vztazích nebo kulturních normách.

Mezi hlavní způsoby, jak zvýšit libido, patří zdravý životní styl, snížení stresu, otevřená a upřímná komunikace ve vztahu a odborná pomoc.

Naopak jako léky na snížení libida se používají např. různé druhy antidepresiv, antipsychotik, hormonů nebo antikoncepčních přípravků.

Co je libido?

Co je libido? Libido je termín, který se obecně používá k popisu sexuální touhy nebo sexuálního pudu. Tento psychologický koncept byl poprvé popularizován Sigmundem Freudem, zakladatelem psychoanalýzy, který jej definoval jako základní lidskou instinktivní energii, která pohání člověka k hledání potěšení a uspokojení.

Libido může být ovlivněno různými faktory, včetně fyziologických, psychologických a sociálních vlivů, jako jsou např.:

  • hladiny hormonů
  • stres
  • zdraví
  • vztahy
  • kulturní normy

Je důležité si uvědomit, že úroveň libida se může významně lišit mezi jednotlivci a může se v průběhu času měnit.

Jak zvýšit libido?

Mezi hlavní faktory, jak zvýšit libido, patří rozhodně udržení zdravého životního stylu. Pravidelné cvičení, vyvážená strava, dostatečný spánek a omezení alkoholu a kouření mohou přispět k udržení nebo zvýšení libida. Lidé, kteří jedí nevyvážená a tučná jídla nebo se přejídají, mají většinou libido nízké.

Mezi další způsoby, jak zvýšit libido patří např.:

  • snížení stresu
  • otevřená komunikace
  • odborná pomoc

Praktiky jako meditace, jóga, nebo terapie mohou pomoci snížit stres a zlepšit psychický stav, což může mít pozitivní vliv na sexuální touhu. Pokud je člověk psychicky vyrovnaný a se sebou spokojený, je libido logicky vyšší.

V partnerském vztahu je důležitá otevřená a upřímná komunikace o sexuálních potřebách a přáních. To pomáhá budovat důvěru a intimitu, což může pozitivně ovlivnit libido.

Pokud je pokles libida spojen s psychickými nebo fyzickými problémy, může být užitečné problémy konzultovat s odborníkem, jako je sexuolog, psycholog nebo lékař.

Zvýšení libida u žen

Libido je komplexní a dynamický aspekt lidské sexuality, který může být ovlivněn řadou biologických, psychologických a sociálních faktorů. U žen je libido obzvláště jemně naladěno a může být citlivé na hormonální změny, emocionální stav a vnější vlivy.

V dnešní době se stále více žen otevřeně zabývá otázkami své sexuální pohody a hledá způsoby, jak zlepšit svou sexuální touhu a celkovou intimní spokojenost.

Proto je dobré, pokud se ženy snaží porozumět příčinám sníženého libida a zjišťují možnosti, jakým způsobem libido u žen zvýšit.

Zvýšení libida u žen může zahrnovat několik přístupů:

  • Komunikace: Otevřená a upřímná komunikace s partnerem o sexuálních potřebách a přáních může výrazně pomoci. Emoční blízkost a řešení případných vztahových problémů jsou klíčové.
  • Fyzická aktivita: Pravidelné cvičení zlepšuje krevní oběh, zvyšuje energii a zlepšuje náladu, což může mít pozitivní vliv na zvýšení libida u žen.
  • Zdravá strava: Vyvážená strava, bohatá na vitamíny a minerály, může podpořit celkové zdraví a zvýšit sexuální apetit. Například potraviny bohaté na zinek (např. mořské plody) a omega-3 mastné kyseliny (např. losos) mohou být prospěšné.
  • Snížení stresu: Techniky na zvládání stresu, jako je jóga, meditace nebo hluboké dýchání, mohou pomoci snížit úzkost a zlepšit libido.
  • Kvalitní spánek: Nedostatek spánku může negativně ovlivnit hormonální rovnováhu a snížit sexuální apetit.
  • Hormonální rovnováha: Hormonální změny, například během menopauzy, těhotenství nebo užívání antikoncepčních pilulek, mohou ovlivnit libido.
  • Péče o tělo a sebeúcta: Péče o vlastní tělo a osobní sebeúcta mohou zvýšit sebevědomí a sexuální přitažlivost.
  • Léky: V některých případech mohou být vhodné léky na předpis, které zvyšují libido. Vždy je nutné konzultovat možnosti se svým lékařem.

Každá žena je však jedinečná, a proto je důležité nalézt takový přístup, který nejlépe vyhovuje jejím individuálním potřebám a situaci.

Pokles libida může potkat jak ženy, tak muže.

Bylinky na zvýšení libida u žen

Pokud ženám nezaberou výše zmíněné tipy, mohou vyzkoušet také bylinky na zvýšení libida u žen.

Mezi tradičně používané bylinky na zvýšení libida u žen patří např.:

  • Shatavari (Asparagus racemosus): Ajurvédská bylina, která podporuje hormonální rovnováhu a může zlepšit sexuální funkce a libido u žen.
  • Maca (Lepidium meyenii): Peruánská rostlina je známá pro zvýšení energie, zlepšení nálady, a také pro podporu hormonální rovnováhy a zvýšení libida.
  • Ashwagandha (Withania somnifera): Známá adaptogenní bylina, která pomáhá snižovat stres a úzkost, což může přispět k zvýšení sexuální touhy.
  • Ginkgo biloba: Tato bylina se používá ke zlepšení krevního oběhu, což může podpořit sexuální funkce.

Je důležité poznamenat, že účinnost bylinek na zvýšení libida u žen může být individuální a často závisí na dalších faktorech, jako jsou celkové zdraví, životní styl a psychické faktory.

Zvýšení libida žen – diskuze

Diskuzí na téma zvýšení libida u žen lze na internetu dohledat poměrně velké množství. Na internet se ženy v tomto případě obracejí např. z důvodu citlivého tématu, který nechtějí probírat např. se svým ošetřujícím lékařem.

Jak tedy anonymně nalézt odpovědi na choulostivé otázky? Do internetového vyhledávače stačí napsat: „zvýšení libida u žen diskuze„, a objeví se hned několik možností diskuzí, ať už na diskuzních fórech pouze pro ženy nebo na jiných webových stránkách.

Zvýšení libida u mužů

Libido je základním aspektem lidské sexuality a může být ovlivněno řadou faktorů, včetně fyzického zdraví, emocionálního stavu, životního stylu a mezilidských vztahů.

Snížené libido může mít široké dopady na kvalitu života, od ovlivnění partnerských vztahů až po celkovou psychickou pohodu jednotlivce. Přestože se jedná o citlivou problematiku, otevřená diskuse o metodách a prostředcích pro zvýšení libida je nezbytná, jelikož muži mohou být na snížení libida citlivější.

Zvýšení libida u mužů přitom nemusí být nic složitého, pánové by rozhodně měli začít se změnou jídelníčku, zařadit potraviny bohaté na zinek, vitamin E a omega-3 mastné kyseliny. Dále je důležité se stravovat vyváženě s dostatkem ovoce, zeleniny, ořechů, celozrnných produktů a dalšího.

Mezi další možnosti, jak zvýšit libido u mužů patří např.:

  • pravidelná fyzická aktivita
  • snížení stresu
  • kvalitní spánek
  • omezení alkoholu a kouření
  • komunikace s partnerkou

Každý člověk je jedinečný a to, co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Trpělivost a experimentování s různými metodami mohou pomoci najít to nejlepší řešení pro zvýšení libida. V případě, že ztráta libida přetrvává, je dobré se obrátit na lékaře.

Přípravky na zvýšení libida u mužů

Existuje několik různých typů přípravků na zvýšení libida u mužů. Jedná se o léky na předpis nebo volně prodejné doplňky, které mohou také pomoci.

Mezi přípravky na předpis na zvýšení libida u mužů patří např.:

  • Sildenafil (Viagra): Pomáhá zlepšit erekci, což může zvýšit sexuální apetit.
  • Tadalafil (Cialis): Podobný účinek jako sildenafil, účinek však trvá déle.
  • Vardenafil (Levitra): Další varianta s účinky podobnými sildenafilu.

Pro muže s nízkou hladinou testosteronu může lékař také předepsat testosteron ve formě injekcí, gelů nebo kapslí.

Mezi volně prodejné přípravky na zvýšení libida u mužů patří např.:

  • L-arginin: Aminokyselina, která může zlepšit průtok krve.
  • Ginkgo biloba: Rostlinný doplněk, který může podporovat lepší průtok krve do reprodukčních orgánů.
  • Maca: Kořenová plodina pocházející z Peru, která se tradičně používá ke zvýšení energie a libida.

Před zahájením jakékoliv léčby nebo užívání doplňků je vždy dobré konzultovat věc s lékařem. Některé přípravky mohou mít vedlejší účinky nebo interakce s jinými léky.

Ztráta libida u mužů

Ztráta libida u mužů, tedy snížení nebo úplná ztráta pohlavního zájmu, se může projevovat různými způsoby.

Mezi nejčastější příznaky ztráty libida u mužů patří např.:

  • Snížený zájem o sexuální aktivitu: Muž má menší nebo žádnou touhu iniciovat nebo se účastnit sexuálních aktivit.
  • Menší frekvence sexuálních myšlenek nebo fantazií: Snížení četnosti sexuálně zaměřených myšlenek.
  • Nedostatek sexuální vzrušivosti: Obtíže dosáhnout nebo udržet vzrušení při sexuálních aktivitách.
  • Snižující se počet erekcí: Méně časté spontánní nebo ranní erekce.

Existuje mnoho příčin, které mohou vést ke ztrátě libida u mužů, včetně fyzických faktorů, psychologických faktorů a sociálních faktorů.

Pokud muž pociťuje ztrátu libida, je dobré vyhledat odbornou pomoc, jako je lékař nebo psychoterapeut, kteří mohou pomoci identifikovat příčiny a navrhnout vhodné řešení.

Léky na snížení libida

Problémy s libidem mohou být však i opačného rázu. Pokud je libido tak vysoké, že může ovlivňovat běžné fungování člověka, je dobré navštívit svého ošetřujícího lékaře nebo sexuologa, který může předepsat léky na snížení libida.

Existuje několik skupin léků, které mohou snížit libido, a to buď jako vedlejší účinek, nebo přímo jako účinek léčby.

Jako léky na snížení libida se používají např.:

  • antidepresiva
  • antipsychotika
  • hormony
  • antikoncepce

Vždy je důležité konzultovat jakékoliv obavy týkající se sexuálního zdraví s lékařem, protože snížené libido může být vedlejším účinkem léků i příznakem zdravotního problému. Lékař může posoudit situaci a zvážit úpravu dávkování nebo změnu medikace.

Problémy s libidem je dobré konzultovat s lékařem nebo terapeutem.

Faktory ovlivňující libido

Libido, často označované také jako sexuální touha, je komplexní fenomén ovlivněný širokou škálou biologických, psychologických a sociálních faktorů. Tento aspekt lidské sexuality je klíčovým indikátorem celkového zdraví a pohody jedince a může mít významný dopad na jeho mezilidské vztahy a kvalitu života.

Mezi hlavní indikátory ovlivňující libido patří:

  • Hormonální rovnováha: Hormony, zejména testosteron u mužů a estrogen u žen, hrají klíčovou roli v regulaci libida. Jakékoli změny v hladinách těchto hormonů mohou vést k nárůstu nebo poklesu sexuální touhy.
  • Psychický stav: Stres, úzkost, deprese a další psychické problémy mohou významně ovlivnit libido. Pozitivní emocionální stav často podporuje vyšší úroveň sexuální touhy, zatímco negativní emoce mohou libido snižovat.
  • Zdravotní stav: Různé zdravotní problémy, jako jsou chronická onemocnění, hormonální poruchy nebo užívání některých léků, mohou ovlivnit libido. Například antidepresiva nebo antihypertenziva jsou známá tím, že mohou snižovat sexuální apetit.
  • Životní styl: Strava, fyzická aktivita, spánek a další aspekty životního stylu mohou rovněž ovlivnit libido. Například pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava mohou přispívat k vyšší úrovni energie a zlepšení celkového zdraví, což může podpořit libido.

Díky porozumění jednotlivým faktorům, které libido ovlivňují, mohou lidé identifikovat a následně vyřešit své problémy a vést tak zdravější a vyváženější sexuální život.

Libido v různých životních etapách

Libido se může během života měnit. Například dospívání a mladší dospělost jsou období charakterizovaná vyšší hladinou hormonů a často i vyšší úrovní libida. Naopak střední věk a stáří mohou přinášet pokles v sexuální aktivitě a touze. Toto je však velmi individuální záležitost a každý jedinec může zažívat odlišné změny.

Obecně lze rozfázovat změny libida do následujících etap:

  • dětství a dospívání
  • mladá dospělost: 20 – 30 let
  • střední věk: 30 – 40 let
  • starší věk: 50+

Během dětství před pubertou je sexuální touha obvykle nízká, protože tělo ještě neprodukuje velké množství pohlavních hormonů.

Během puberty dochází k prudkému nárůstu hormonů, jako jsou testosteron a estrogen. Tento hormonální nárůst často způsobuje zvýšený zájem o sexualitu a zvyšuje libido.

Ve věkové kategorii 20 až 30 let je libido často na svém vrcholu díky vysokým hladinám pohlavních hormonů, dobrému fyzickému zdraví a menšímu množství stresových faktorů spojovaných s rodinou a kariérou.

Mezi 30. a 40. rokem může být libido stále vysoké, nicméně někteří lidé mohou zažívat drobné poklesy kvůli fyzickým změnám, vyšší hladině stresu, pracovnímu nasazení nebo rodičovským povinnostem.

Ve starším věku může libido u některých lidí začít postupně klesat. U žen může mít vliv peri-menopauza, zatímco u mužů může docházet k mírnému snižování hladiny testosteronu.

Libido je navíc, kromě fyzických faktorů, ovlivněno také emocionálními a sociálními faktory, jako je kvalita vztahů, duševní zdraví, stres, sebevědomí a spokojenost v jiných oblastech života.

Je důležité si uvědomit, že změny v libidu jsou normální a že každý člověk může zažívat jedinečné změny v různých fázích svého života. Pokud změny libida způsobují obavy nebo zasahují do životní pohody, je vhodné konzultovat je s lékařem nebo odborníkem na sexuální zdraví.