Konjakové těstoviny – nabídka Albert, Dm a Lidl, jsou nebezpečné?

V posledních letech si konjakové těstoviny získávají stále větší oblibu mezi lidmi, kteří hledají zdravější alternativy k tradičním těstovinám. Jaké mají konjakové těstoviny složení, kde je lze koupit a proč jsou tak populární mezi fitness nadšenci?

KLÍČOVÉ INFORMACE ČLÁNKU:

Konjakové těstoviny jsou inovativní alternativou k tradičním těstovinám. Jedná se o druh těstovin vyrobených z konjakové mouky, která se získává z kořene rostliny známé jako konjak.

Otázka bezpečnosti je u konjakových těstovin nejednoznačná – obecně nejsou nebezpečné, nicméně někteří by se jim měli vyhnout.

Konjakové těstoviny lze koupit ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, na internetu nebo ve větších supermarketech (Albert, Tesco, Lidl).

Hlavní složkou konjakové mouky je glukomannan, druh rozpustné vlákniny, která má schopnost absorbovat velké množství vody a vytvořit gel. Díky tomu mají konjakové těstoviny velmi nízký obsah kalorií a sacharidů, zároveň jsou bohaté na vlákninu.

Konjakové těstoviny jsou často označovány jako „shirataki“ (v japonském stylu) nebo „miracle noodles“ a jsou populární mezi lidmi, kteří se snaží omezit příjem kalorií a sacharidů, například při nízkosacharidové či keto dietě.

Pokud člověk cvičí a zajímá se o zdravý životní styl, tak je mu známé, že klasické těstoviny do diety příliš nepatří. Ne, že by byly těstoviny nezdravé, to vůbec ne, jsou však příliš kalorické, mají vysoký glykemický index a téměř žádnou vlákninu. Často jsou také podávány ve zbytečně velkých porcích a s vysoce kalorickými omáčkami.

Těstoviny patří mezi tzv. jedlá jídla, to znamená, že jich většinou člověk sní větší množství, než by měl. Podobně je na tom např. pizza nebo gnocchi. Těstoviny jsou navíc mezi lidmi velmi oblíbené, málokdo nemá rád klasické boloňské špagety, a tak je těžké se jich při zdravém stravování vzdát.

S konjakovými těstovinami se příznivci zdravého životního stylu ničeho vzdávat nemusí a mohou si dopřávat svoje oblíbená těstovinová jídla klidně každý den.

Co jsou konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny jsou inovativní alternativou k tradičním těstovinám, které si získávají stále větší oblibu mezi lidmi hledajícími zdravější a dietnější stravu.

Jedná se o druh těstovin vyrobených z konjakové mouky, která se získává z kořene rostliny známé jako konjak (Amorphophallus konjac). Tato rostlina je hojně pěstována v Japonsku a dalších částech Asie.

Hlavní složkou konjakové mouky je glukomannan, druh rozpustné vlákniny, která má schopnost absorbovat velké množství vody a vytvořit gel. Díky tomu mají konjakové těstoviny velmi nízký obsah kalorií a sacharidů, zároveň jsou však bohaté na vlákninu.

Konjakové těstoviny jsou vyrobené z:

  • Konjakové mouky: Hlavní složkou je mouka z kořene rostliny konjac, která je bohatá na glukomanan (rozpustnou vlákninu).
  • Vody: Tvoří většinu hmotnosti těstovin.

Konjakové těstoviny jsou často označovány jako „shirataki“ (v japonském stylu) nebo „miracle noodles“ a jsou populární mezi lidmi, kteří se snaží omezit příjem kalorií a sacharidů, například při nízkosacharidové či keto dietě.

Chuťově jsou konjakové těstoviny neutrální a na rozdíl od tradičních těstovin mají také specifickou hladkou a trochu žvýkací texturu.

Kde koupit konjakové těstoviny?

Konjakové těstoviny jsou pravděpodobně nejvíce známe mezi lidmi, kteří drží nebo někdy drželi nízkosacharidovou dietu, při které jsou z jídelníčku z velké části vyřazeny sacharidy.

V současnosti se tento druh těstovin dostal do povědomí většího množství lidí jako možnost změny v jídelníčku bez kalorií navíc. Kde lze konjakové těstoviny koupit?

  • Specializované obchody s biopotravinami: Zde mají často široký výběr různých druhů konjakových těstovin, jako jsou špagety, tagliatelle nebo lasagne.
  • Velké supermarkety: Některé větší supermarkety, zejména ty, které mají oddělení s biopotravinami nebo zdravou výživou, zařazují konjakové těstoviny do svého sortimentu (Albert, Tesco, Lidl).
  • E-shopy: Existuje mnoho e-shopů, které se specializují na zdravou výživu a nabízí široký výběr konjakových těstovin různých značek. Výhodou e-shopů je často větší výběr a možnost porovnání cen
  • Asijské obchody: V některých asijských obchodech lze také narazit na konjakové nudle, které jsou k dostání pod názvem shirataki.

Konjakové těstoviny jsou mezi lidmi oblíbené především z důvodu nízkého obsahu kalorií a sacharidů, a proto jsou vhodné do diety či udržovacího režimu. Dále jsou konjakové těstoviny bezlepkové, tudíž jsou vhodné pro osoby s celiakií nebo intolerancí na lepek.

Konjakové těstoviny – Lidl

Konjakové těstoviny Lidl často zařazuje do své nabídky, převážně v období asijského týdne. Pokud člověk v Lidlu shání konkrétní konjakové těstoviny, je dobré si projít letáky s akčním zbožím, popř. se zeptat přímo na prodejně.

Na webových stránkách Kuchyně Lidl lze také najít přehledný seznam všech druhů těstovin, které obchodní řetězec nabízí, popř. se člověk může inspirovat recepty na rychlé vaření.

Konjakové těstoviny – Albert

Stejně jako v Lidlu, jsou konjakové těstoviny dostupné i v Albertu. Albert obecně rozšířil svoji nabídku bezlepkového, bezlaktózového a bio zboží, zákazníci tak mají z čeho vybírat.

Albert nabízí následující druhy konjakových těstovin:

  • Shirataki Slim špagety 25 g
  • Bitters Shirataki Tagliatelle 320 g
  • Bitters Shirataku špagety bold 320 g
  • Bitters Shirataku špagety slim 390 g
  • Miyata nudle Shirataku z kořene konjak 270 g

Albert má nabídku konjakových těstovin velmi širokou, v supermarketu nebo hypermarketu je zákazník může najít v regálu s bezlepkovými potravinami.

Konjakové těstoviny – DM

Mnoho zákazníků by jistě hledalo konjakové těstoviny i v DM drogerii, jelikož zde lze sehnat velké množství zdravých bio potravin. DM drogerie konjakové těstoviny v současné době bohužel nenabízí.

V nabídce těstovin v DM drogerii lze najít jiné zdravé alternativy těstovin, jako jsou např.:

  • semolinové bio špagety
  • bio fusilli z červené čočky bezlepkové
  • bio penne bezlepkové
  • bio penne špaldové
  • kolínka špaldová celozrnná

Kromě zdravým potravin je DM drogerie oblíbená díky kvalitnímu a cenově dostupného drogistickému zboží, kosmetiky, parfémů a dětských potřeb.

Konjakové těstoviny mohou konzistencí připomínat asijské rýžové nudle.

Jsou konjakové těstoviny nebezpečné?

Konjakové těstoviny jsou často vyhledávanou alternativou k tradičním těstovinám, zejména pro lidi s dietními omezeními, jako je bezlepková dieta, nebo pro ty, kteří se snaží o redukci váhy.

Mohou však být konjakové těstoviny pro někoho nebezpečné? Konjakové těstoviny obecně nejsou nebezpečné pro zdravé dospělé. Neměly by je však jíst malé děti, těhotné ženy nebo kojící matky, a to převážně z důvodu nízkého nutričního profilu.

Ačkoli jsou konjakové těstoviny skvělé pro hubnutí, neposkytují mnoho dalších živin. Je proto důležité zařadit do jídelníčku i jiné potraviny bohaté na vitamíny a minerály a celkově si tak hlídat správné rozložení makroživin v jídle.

Mezi možné nežádoucí účinky může patřit např.:

  • zažívací potíže
  • nadýmání
  • zácpa
  • alergie na konjak

Konjakové těstoviny obsahují velké množství vlákniny, což může u někoho vyvolat zažívací potíže, jako je průjem nebo naopak zácpa. Důležité také je, aby konjakové těstoviny nebyly jediným zdrojem sacharidů ve stravě. Pokud má člověk nějaké zdravotní problémy nebo užívá léky, měl by konzumaci konjakových těstovin konzultovat se svým lékařem.

Výhody konjakových těstovin

Konjakové těstoviny nemají téměř žádné kalorie, což je činí ideálními pro lidi, kteří se snaží zhubnout nebo udržet si stávající váhu.

Mezi další výhody konjakových těstovin patří:

  • vysoký obsah vlákniny
  • bez lepku
  • nízký glykemický index
  • jednoduchá příprava

Glukomannan je druh rozpustné vlákniny, která pomáhá při trávení a může přispět k pocitu sytosti. To může pomoci snížit celkový příjem kalorií. Konjakové těstoviny jsou zároveň přirozeně bezlepkové, což je činí vhodnými pro lidi s celiakií nebo intolerancí na lepek.

Díky nízkému obsahu sacharidů mají konjakové těstoviny nízký glykemický index, což znamená, že po jejich konzumaci dochází k pomalému uvolňování cukrů do krve a člověk se cítí déle nasycen.

Konjakové těstoviny jsou již předvařené, takže je stačí jen propláchnout a ohřát. Příprava konjakových těstovin je tedy velmi jednoduchá.

Druhy konjakových těstovin

Konjakové těstoviny jsou skvělou alternativou ke klasickým těstovinám a mohou být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Díky své všestrannosti je lze zařadit do mnoha různých receptů.

Mezi nejčastější druhy konjakových těstovin patří:

  • Konjakové špagety: Jsou nejoblíbenějším typem konjakových těstovin a připomínají klasické špagety. Mají dlouhý, tenký tvar a jsou vhodné do mnoha receptů.
  • Konjakové nudle: Mají plochý, široký tvar a jsou podobné klasickým nudlím. Jsou skvělé do polévek nebo asijských jídel.
  • Konjakové fettuccine: Jsou ploché a široké těstoviny, které se hodí do smetanových omáček nebo zapečených jídel.
  • Konjakové penne: Mají charakteristický tvar s diagonálními čarami a jsou vhodné do různých druhů omáček.
  • Konjaková rýže: Je skvělou alternativou k klasické rýži a hodí se do sushi, salátů nebo jako příloha k hlavním jídlům.

Při výběru by měl člověk dávat pozor hlavně na složení a vybírat konjakové těstoviny s co nejjednodušším složením. Ideálně by měly obsahovat pouze konjakovou mouku a vodu. Dále je dobré zaměřit se na texturu, protože se textura těstovin může lišit podle výrobce. Některé druhy jsou měkčí, jiné mají více gumovou konzistenci.