Výroční večeře jako od šéfkuchaře
Výročí jsou výjimečné události, které by se měly připomínat a oslavovat. Příprava speciální večeře pro milovanou osobu je skvělým způsobem, jak si tuto příležitost připomenout, přestože ne všichni jsou rození kuchaři. Jaké jsou tipy na výroční večeři?
Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Doma připravená slavnostní večeře jako oslava úspěchů, vztahu a jiných událostí je gesto, které potěší každého. Jako bonus lze připravit překvapení v podobě zážitku a krásný večer pro (nejen) zamilované je na světě.
Klíčem je vybrat pokrmy, které má protějšek rád. Pokud nejí například olivy a ryby, které jsou součástí zamýšleného receptu, večeře pravděpodobně nesklidí pochvalu, jak by se čekalo.
Pro sofistikovaný dojem je vhodné kombinovat jídlo s nápoji. Pokud jsou partneři milovníci vína, vyplatí se zjistit, jaké víno se k danému pokrmu hodí. Nic však nelze zkazit ani klasickým bílým nebo červeným vínem.
Bílé víno se hodí k rybám, drůbeži, telecímu a světlým omáčkám. Červené víno je vhodné ke zvěřině, kachně, huse a chuťově výrazným tmavým omáčkám.
Předkrm
Vyplatí se zvážit přípravu jemného chuťově výrazného předkrmu, například pečeného lososa, lehce propečené vepřové panenky nebo bruschetty se zeleninovou směsí. Není čeho se bát, při dodržení základních pravidel a receptů není problém ani, jak upéct panenku.
Předkrm může být také jednodušší, než pečené maso. Pokud si někdo láme hlavu s tím, jak upéct panenku, může zvolit třeba polévku nebo pomazánku z vepřového masa a domácí pečivo.
Hlavní chod
Pokud je protějšek zaměřen spíše na rustikálnější chuť, vhodným hlavním chodem může být grilovaný steak na dřevěném ohništi. Důležité je vybrat přílohu, která doplní hlavní chod, například pečené brambory nebo chřest s citronem a česnekem.
Milovníky vnitřností může potěšit recept srdce na smetaně. Stejnou radost vykouzlí pečená glazovaná kotleta nebo hovězí líčka či hovězí po burgundsku. Stačí se řídit intuicí a tím, co má protějšek rád a jaká jídla mu chutnají. Receptů je na internetu i v různých kuchařkách nespočet.
Ať už se kuchař večera spolehne na recept srdce na smetaně, steaky nebo jiný hlavní chod, atmosféra u večeře hraje téměř stejnou roli, jako jídlo samotné. Vhodně budou vypadat svíčky, slavnostně prostřený stůl a oba potěší, pokud se partneři slavnostně obléknou.
Dezert
Dezert je sladkou tečkou příjemného večera a výběr dezertu je stejně důležitý jako volba hlavního chodu. Na zakončení slavnostní večeře se hodí čokoládový fondant nebo panna cotta s horkými malinami. Odvážnější mohou zkusit recept na makronky.
Recept na jednoduchý čokoládový fondant:
Na tuto sladkou tečku bude potřeba 125 g másla, 125 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 g cukru krupice a 75 g hladké mouky.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte 6 jednotlivých formiček máslem a obalte je v troše kakaového prášku.
- Máslo a čokoládu vložte do žáruvzdorné misky a společně je rozpusťte nad hrncem s vroucí vodou.
- V samostatné míse vyšlehejte vejce a cukr do světlé a krémové konzistence.
- Do vaječné směsi prosejte mouku a opatrně ji vmíchejte.
- Přilijte rozpuštěné máslo a čokoládu a promíchejte.
- Směs rozdělte do formiček a pečte v předehřáté troubě 8-10 minut.
- Fondány podávejte teplé, s kopečkem zmrzliny nebo šlehačky.
Bez ohledu na to, co bude podáváno jako dezert, je třeba myslet na to, aby bylo jídlo naservírováno na úhledných dezertních talířích, aby mělo prezentaci jako v restauraci.
Atmosféra okamžiku
Jídlo chutná ještě lépe, když je spojeno s intimním prostředím. Prostor s dobrým osvětlením, například obývací pokoj nebo zahrada může ozvláštnit kouzlo večera a pomůže utéct od stereotypu.
Dobrým tipem je rozvěsit několik romantických dekorativních prvků, jako jsou provázková světla, průsvitné závěsy a květinová aranžmá, které dodají prostoru útulnou atmosféru. Ten, kdo má krb, má napůl vyhráno. Ten zařídí to pravé kouzlo.
Zážitek lze ještě více umocnit malým dárkem pro partnera. Může ho potěšit třeba ručně vyrobené přání, které mu dá najevo, jak moc pro druhého znamená. Také lze například zarámovat fotografii páru, věnovat lístky na koncert oblíbeného umělce nebo pomůcku k oblíbenému koníčku.
Ukázkové menu na výroční večeři
Pro představu, jak může taková slavnostní večeře vypadat, je k dispozici několik tipů slavnostního menu. Stačí trocha přípravy a pečlivosti aby vzniklo skutečně nezapomenutelné jídlo jako od šéfkuchaře.
Tip č. 1
- Předkrm – dýňová polévka s domácími krutony
- Kuřecí supreme s kukuřičným pyré a parmezánovým chipsem
- Dezert – jablečný štrůdl s karamelovým crumblem
K tomuto menu se hodí bílé víno.
Tip č. 2
- Předkrm – pomazánka z vepřového masa, domácí bagetky
- Hlavní chod – hovězí steak s pepřovou omáčkou a bylinkovými opečenými bramborami
- Dezert – čokoládový fondant se zmrzlinou
Toto menu výborně doplní suché červené víno.
Tip č. 3
- Předkrm – tatarák z lososa s opečenou bagetkou
- Hlavní chod – pečená kotleta s bramborovým pyré
- Dezert – citrónový cheesecake
Toto menu bude také dobře chutnat s bílým vínem.
Vždy je třeba u přípravy večeře pro milovanou osobu myslet na to, aby bylo jídlo co nejvhodnější pro protějšek a nebylo složeno ze surovin, které nemá partner v oblibě. To totiž může zkazit celkový dojem z večeře, ačkoliv bylo na tento večer vynaloženo veliké úsilí.