Makovec – recepty

Makovec je klasický český moučník, který se stal symbolem vánočních svátků a dalších slavnostních událostí. Jeho historie sahá až do středověku, a dnes se těší stále velké oblibě. Vyzkoušejte některý z receptů na tradiční dezert plný makové chuti a vůně. Zjistěte, který je ten nejlepší makovec, zda vám bude nejvíce chutnat pravý makovec, makovec s citronovou polevou, mokrý makovec s tvarohem, vláčný makový koláč či zdravý makovec.

Pravý makovec má kořeny v české kuchyni. Mák byl v minulosti oblíbenou surovinou, kterou si naši předkové cenili pro své výživové vlastnosti. A právě z mletého máku vznikla myšlenka na vytvoření sladkého pečiva.

Tradiční recepty na makovou buchtu se předávaly z generace na generaci a staly se neodmyslitelnou součástí českých vánočních stolů a slavnostních příležitostí.

TIP: Pokud máte rádi makovou chuť, vyzkoušejte také recept na makovou bábovku.

Pravý makovec by měl být kyprý a vláčný.

Makovec – recept s citronovou polevou

Makovec s citronovou polevou je lahodným a oblíbeným dezertem, kterým zpříjemníte jakoukoli oslavu nebo si jej dopřejete jako sladkou pochoutku kdykoliv.

Jeho křehké a vláčné těsto spolu s osvěžující citronovou polevou tvoří neodolatelnou kombinaci chutí. Pokud se chcete pustit do pečení tohoto lahodného zákusku, postačí vám několik běžných surovin a následující jednoduchý recept.

Ingredience na makovec s citronovou polevou

Těsto:

  • 250 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 150 g mouky
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu (nastrouhaná)

Poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup na makovec s citronovou polevou

  1. V hrnci nechte společně vařit mletý mák s mlékem a vanilkovým cukrem asi 10 minut. Poté odstavte z plamene a nechte vychladnout.
  2. Mezitím si v misce utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a důkladně promíchejte. Následně vmíchejte nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Do směsi s máslem postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli. Důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily v hladké těsto.
  4. Přidejte makové mléko (už trochu vychlazené) a vše dobře promíchejte, dokud získáte jednotné těsto.
  5. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte trochou mouky. Na plech rozetřete těsto do rovnoměrné vrstvy.
  6. Makovec pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut, nebo dokud nezíská krásně zlatavou barvu. Před vyjmutím z trouby si pomocí špejle ověřte, zda je makovec uvnitř upečený.
  7. Mezitím připravte citronovou polevu. V misce smíchejte moučkový cukr se šťávou z citronu a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladkou polevu.
  8. Po upečení nechte makovec chvíli vychladnout a poté jej potřete citronovou polevou.
Spojení vláčného makového koláče s citronovou polevou je fantasticky šťavnaté a neodolatelně vynikající.

Vláčný makovec – recept na mokrý makovec s tvarohem

Mokrý makovec s tvarohem je lahodný tradiční dezert, který potěší chuťové buňky každého labužníka. Tato pochoutka spojuje jemnost makového těsta s krémovou náplní z tvarohu, čímž vytváří dokonalou kombinaci chutí.

Ingredience na mokrý makovec s tvarohem

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 150 g krystalového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 400 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup na mokrý makovec s tvarohem

  1. V hrnci smíchejte mletý mák, mléko a 50 g krystalového cukru a krátce povařte. Poté nechte mák vychladnout.
  2. V míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, 100 g krystalového cukru, máslo, jedno vejce a špetku soli. Přidejte zchladlý mák a vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na plát tloušťky asi 1 cm.
  4. Na plech položte první plát těsta a připravte si krém. Vejce rozšlehejte s vanilkovým cukrem, přidejte tvaroh, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte do hladkého krému.
  5. Krém rovnoměrně rozprostřete na první plát těsta na plechu a poté položte druhý plát těsta na vrch.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 30-40 minut, dokud makovec nezezlátne.
  7. Po upečení nechte makovec vychladnout a poté můžete servírovat.

Vláčný makový koláč – recept

Tento vláčný makový koláč potěší chuťové pohárky každého labužníka. Při jeho přípravě si pusťte kulinářskou fantazii na uzdu a zkuste přidat třeba ovoce nebo jiné ořechy.

Ingredience na vláčný makový koláč

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 200 g mletého máku
  • 150 ml horké vody
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Postup na vláčný makový koláč

  1. Smíchejte hladkou mouku, máslo, mléko, cukr, vejce, prášek do pečiva a špetku soli. Vypracujte těsto a nechte ho odpočinout v chladničce asi 30 minut.
  2. Mezitím si připravte náplň. Mletý mák zalijte horkou vodou a nechte jej odstát asi 10 minut. Poté přidejte krupicový cukr, vanilkový cukr, med a mleté vlašské ořechy. Důkladně promíchejte.
  3. Rozválejte těsto na pomoučněném vále a vytvořte s ním plát o velikosti pekáčku, který jste si předem vymazali máslem. Navrstvěte na něj makovou náplň.
  4. Na vrch těsta můžete přidat drobné kousky másla a zakryjte koláč druhým plátem těsta.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30-35 minut, dokud koláč nezíská zlatavou barvu.
  6. Hotový vláčný makový koláč nechte trochu vychladnout a podávejte s oblíbeným nápojem.
Vláčný makový koláč je skvělý hned po upečení, ale možná ještě lepší další dny, kdy se chutě krásně rozleží.

Recept na makovec na plech

Lahodná chuť a vůně toho nejlepšího makovce udělají radost každému. Pokud chcete připravit dostatečné množství, ideální je použít plech. Následující recept na makovec na plech vám ukáže, jak připravit nejlepší makovec, který chutná jako od babičky.

Ingredience na nejlepší makovec na plech

  • 500 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 vejce
  • 250 g mletého máku
  • 100 g mletých ořechů
  • 100 g rozinek (naložených v rumu)
  • špetka soli
  • citronová kůra (z jednoho citronu)

Postup na nejlepší makovec na plech

  1. V malém hrníčku rozmíchejte droždí s lžičkou cukru a teplým mlékem. Nechte působit cca 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a citronovou kůru. Důkladně promíchejte.
  4. Poté přidejte droždí a mléko. Vypracujte těsto, dokud nezískáte hladkou a pružnou konzistenci.
  5. Těsto nechte kynout v míse, přikryté čistou utěrkou, na teplém místě zhruba hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. V mezidobí si připravte náplň. Smíchejte mletý mák, mleté ořechy a naložené rozinky.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou rozválejte na velikost vašeho plechu.
  8. Na první plát těsta rovnoměrně rozetřete připravenou náplň.
  9. Pokryjte druhou vrstvou těsta a přitlačte okraje, aby náplň nevytékala.
  10. Pečlivě propíchněte makovec na několika místech vidličkou, aby se předešlo tvorbě bublinek.
  11. Nechte makovec ještě 15-20 minut kynout.
  12. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
  13. Pečte makovec v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
  14. Po upečení nechte makovec vychladnout, poté ho můžete podávat.

Makovník – recept na zdravý makovec

Makovník, známý také jako makovec, je oblíbeným pečivem mnoha lidí. Většinou však tyto recepty obsahují velké množství cukru a tuku, což nemusí být pro zdraví nejlepší volbou. Proto vám přinášíme recept na zdravý makovec, který vám umožní si tuto výživnou slast vychutnat bez pocitu viny.

Ingredience na zdravý makovec

  • 200 g mletého máku
  • 100 g ovesných vloček
  • 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 4 vejce
  • 200 ml nízkotučného jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • hrst rozinek (volitelné)

Postup na zdravý makovec

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si formu na pečení.
  2. Rozmačkejte ovesné vločky do jemné mouky nebo použijte ovesnou mouku.
  3. V míse smíchejte mletý mák, ovesnou mouku, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
  4. Ve druhé míse rozšlehejte vejce spolu s jogurtem a medem či javorovým sirupem, dokud nezískáte hladkou směs.
  5. Následně postupně přidejte suché ingredience do směsi s vejci a promíchejte do hladkého těsta. Pokud máte rádi, přidejte do těsta i hrst rozinek pro sladkou chuť a další výživné látky.
  6. Všechno nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte přibližně 30-35 minut, dokud makovec nezíská zlatavou barvu.
  7. Hotový zdravý makovec nechte chvíli vychladnout a podávejte.
Vyzkoušejte recept na zdravý a zároveň velmi chutný makovec, který vám umožní si tento moučník vychutnat bez pocitu viny.

V závěru lze říci, že makovec je nejenom chutným dezertem, ale také symbolizuje tradiční hodnoty a spojení s minulostí. Je to lahůdka, která nás propojuje s našimi předky a udržuje naše kulturní dědictví.

Takže ať už si ho dopřáváte sami nebo s rodinou, makovec nám vždy připomene důležitost tradic a radost ze sladkého života.