Banana bread – recepty
Banana bread je oblíbeným dezertem nebo svačinou po celém světě. Jeho příjemná vůně a nadýchaná textura si získávají srdce milovníků sladkostí i těch, kteří preferují zdravější alternativy. Připravit si ho můžete doma snadno a rychle.
Původní recept na vláčný banánový chlebíček pochází z USA, ale postupem času se stal celosvětově oblíbeným. První verze byla výsledkem snahy nevyhodit přezrálé banány, které začínaly hnědnout. A tak vznikla tato sladká lahůdka, která oslovuje chuťové buňky milionů lidí po celém světě.
Jeho popularita stoupla zejména díky jednoduchosti přípravy a univerzálnosti. Vláčný banánový chlebíček lze sníst kdykoliv, od snídaně po večeři, jako sladkou svačinu nebo prostě jako pochoutku k šálku čaje. Někteří ho připravují přidáním sušeného ovoce, ořechů nebo čokolády, což dává prostor k nekonečným variacím.
Recept na banana bread s čokoládou
Tento recept na banana bread s čokoládou je skvělým způsobem, jak využít přebytečné zralé banány a zároveň si pochutnat na skvělém dezertu či svačině.
Ingredience na banana bread s čokoládou
- 3 středně velké zralé banány
- 1/2 šálku másla (rozpuštěného)
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/4 šálku bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 1 a 3/4 šálku mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku čokoládových kousků (můžete použít domácí čokoládu)
Postup na banana bread s čokoládou
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si formu, kterou potřete máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- V míse rozmačkejte zralé banány dohladka vidličkou. Můžete zanechat několik větších kousků banánu.
- Přidejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, bílý cukr a vanilkový extrakt k rozmačkaným banánům. Promíchejte vše dohromady.
- Do směsi s banány a máslem postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém.
- V samostatné misce smíchejte suché ingredience: univerzální mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Postupně vmíchejte suché ingredience do směsi s banány. Zamíchejte tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Nyní přidejte čokoládové kousky pro extra lahodný zážitek.
- Nalijte těsto do připravené formy a vyrovnávejte povrch.
- Pečte chléb v předehřáté troubě po dobu přibližně 55-60 minut nebo dokud nezíská zlatavou barvu a špejle vložená do středu vyjde suchá.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte ho vychladnout v misce po dobu 10-15 minut. Poté ho přeneste na rošt a nechte zcela vychladnout.
Zdravý banana bread – banánový chlebíček bez cukru
Banány jsou lahodným ovocem, které lze využít v mnoha receptech, ale co kdybychom si vytvořili něco, co spojí zdraví, výživu a chuť? V tomto článku najdete recept na vynikající zdravý banánový chlebíček bez cukru.
Jedná se o skvělou volbu pro ty, kteří si chtějí dopřát sladkou pochoutku, aniž by se museli obávat nadměrného příjmu cukru.
Ingredience na zdravý banana bread
- 3 středně velké zralé banány
- 2 vejce
- 1/3 šálku kokosového oleje nebo olivového oleje
- 1/2 šálku nízkotučného mléka (můžete použít i rostlinné mléko, jako např. mandlové nebo ovesné)
- 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky (použijte pšeničnou nebo ovesnou mouku)
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 hrnku jemně nasekaných ořechů nebo mandlí
Postup na zdravý banana bread
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení chleba, vyložte ji pečicím papírem nebo potřete olejem, aby se chlebíček lépe vyndával.
- V míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, dokud nebudou mít hladkou konzistenci bez větších kousků. Přidejte vejce, olej a mléko a důkladně promíchejte.
- Do směsi přidejte celozrnnou mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a sůl. Pokud máte rádi ořechy nebo mandle, přidejte je do těsta a znovu promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 50-60 minut nebo dokud není chlebíček zlatavý a uprostřed upečený (ověřte špejlí).
- Jakmile je banánový chlebíček bez cukru hotový, vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
- Když je chlebíček zcela vychlazený, nakrájejte ho na plátky a podávejte.
Nejlepší banánový chlebíček s arašídovým máslem – recept
Banana bread s arašídovým máslem je svou jedinečnou kombinací chutí doslova výbuchem chutí na vašem jazyku. Křupavá kůrka s lehce karamelovou příchutí obklopuje vláčné a sladké banánové těsto, které se krásně doplňuje s jemnou arašídovou chutí.
Pokud milujete banánový chlebíček a jste fanoušky arašídového másla, pak je tento recept přesně pro vás.
Ingredience na nejlepší banánový chlebíček s arašídovým máslem
- 3 středně velké zralé banány
- 120 ml rostlinného oleje (např. řepkový nebo slunečnicový)
- 100 g třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 125 g arašídového másla
- 30 g arašídů, nasekaných na menší kousky
Postup na nejlepší banánový chlebíček s arašídovým máslem
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si menší formu na pečení. Formu vymažte máslem nebo vystelte pečicím papírem.
- Rozmačkejte banány vidličkou ve velké míse, dokud nezískáte hladkou kaši.
- Přidejte olej, třtinový cukr, vejce a vanilkový extrakt do misky s rozmačkanými banány. Směs důkladně promíchejte.
- V další misce smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a mletý hřebíček.
- Suché ingredience postupně vmíchejte do misky s banánovou směsí. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Nyní přidejte arašídové máslo a nakrájené arašídy do těsta a opět promíchejte, aby byly ingredience rovnoměrně rozloženy.
- Těsto nalijte do připravené formy a vyrovnejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 55-65 minut, nebo dokud banánový chlebíček nezíská zlatavou barvu a nezkusíte-li test špejlí, která musí vyjít suchá.
- Po upečení vyjměte chlebíček z trouby a nechte jej chvilku vychladnout ve formě. Poté ho přeneste na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Krájejte na plátky, podávejte a užijte si oslnivou kombinaci sladkých banánů a arašídového másla.
Banana bread – recept na jednoduchý banánový chlebíček s jogurtem
Vyzkoušejte tento recept na vláčný banánový chlebíček. Tato chutná a vydatná svačina je perfektním způsobem, jak si dopřát sladkou radost, zatímco dodáte svému tělu prospěšné živiny.
Ingredience na jednoduchý banánový chlebíček s jogurtem
- 2 zralé banány
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku jogurtu (použijte běžný bílý jogurt nebo řecký jogurt pro hutnější texturu)
- 1/4 hrnku mléka (použijte rostlinné mléko pro veganskou variantu)
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce (pro veganskou verzi použijte lžíci lněných semínek smíchaných se 3 lžícemi vody jako náhradu za každé vejce)
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- ořechy nebo semínka na ozdobení (nemusíte použít, ale dodají chlebíčku skvělou texturu)
Postup na jednoduchý banánový chlebíček s jogurtem
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na pečení chleba – nejlépe klasickou chlebovou formu, kterou vymažte a vysypte trochou mouky.
- V míse rozmačkejte zralé banány dohladka vidličkou. Přidejte hnědý cukr, jogurt, mléko, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
- Poté přidejte vejce a znovu důkladně promíchejte. Pokud připravujete veganskou variantu, přidejte místo vajec lžíci lněných semínek, která jste rozmíchali s vodou.
- Do směsi přisypte celozrnnou pšeničnou mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli. Pořádně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily do hladkého těsta.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pokud si přejete, můžete na povrch posypat nějaké ořechy nebo semínka, která dodají chlebíčku výraznější chuť a texturu.
- Pečte chlebíček v předehřáté troubě po dobu asi 50-60 minut, nebo dokud nevyzkoušíte špejlí, že je chlebíček propečený.
- Nechte chlebíček vychladnout a poté jej nakrájejte na plátky a podávejte.
TIP: Pokud máte doma zralé banány, které potřebujete rychle sdělat, vyzkoušejte recept na banánové lívance.
Forma na banana bread
Přestože bananabread není v České republice tolik znám jako třeba v USA, stále si získává čím dál větší oblibu mezi milovníky sladkých pochoutek. Bananabread je výborný dezert nejen kvůli své lahodné chuti, ale také kvůli jednoduchosti jeho přípravy. Avšak pro dosažení dokonalého výsledku je nezbytné mít správnou formu na banana bread.
Při výběru formy na banana bread zvažte, jak často plánujete péct tento dezert, jaký tvar a velikost banana breadu preferujete a zda preferujete tradiční nebo moderní vzhled. Každá forma má své výhody, a proto záleží na vašich osobních preferencích.
Vyzkoušejte různé typy forem na banana bread a objevte, který vám nejlépe vyhovuje. Ať už se rozhodnete pro klasickou chlebovou formu nebo silikonovou variantu, bananabread vám určitě udělá radost svou sladkou chuťovou symfonií.