Proteiny z Islandu – zkušenosti, kvalita

Celosvětově oblíbený proteinový výrobek SKYR je i na českém trhu. SKYR je fermentovaný mléčný produkt, který má již více než tisíciletou tradici v islandské kuchyni. Neobsahuje téměř žádný tuk a má vysoký obsah proteinů. Proč je dobré jíst SKYR?

Traduje se, že před více než 1 100 lety přivezli SKYR na Island Vikingové. V průběhu staletí si ostrované tuto delikatesu velmi oblíbili. Ujala se v místní kuchyni a zmínky o ní jsou dokonce dochovány i v nejstarších islandských eposech.

Podle známé etnoložky a kulinární historičky Hallgerður Gísladóttir byla receptura mimo Island zcela zapomenuta, a až na konci 20. století začal SKYR znovuobjevovat své fanoušky po celém severu Evropy či v Americe. U nás se SKYR vyrábí z čerstvého českého mléka s použitím speciálních mléčných kultur.

Co je SKYR?

SKYR je druh islandského jogurtu, který je známý již od doby Vikingů a často se označuje jako islandský jogurt. Vyrábí se nejčastěji z odstředěného nebo částečně odstředěného kravského mléka.

Může se vyrábět i z jiných druhů mléka, například ovčího, kozího, a dokonce i ze sóji. SKYR je hladký a krémový a má mírně nakyslou chuť, která je podobná řeckému jogurtu.

SKYR obsahuje velké množství bílkovin a má také vysoký obsah vápníku. Má také nízký obsah tuku a neobsahuje žádný přidaný cukr. Ve skutečnosti má SKYR přibližně polovinu tuku a cukru oproti tradičnímu jogurtu, takže je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou svačinu nebo jídlo.

Má také vysoký obsah probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které pomáhají trávení. SKYR je velmi všestranná potravina, kterou si lze vychutnat na různé způsoby.

Proč jíst SKYR?

SKYR je tradiční islandský mléčný výrobek podobný jogurtu, který si získává oblibu pro své zdraví prospěšné účinky. Má hustou, krémovou konzistenci a jemnou chuť, která z něj činí ideální základ pro koktejly, dipy a dezerty.

SKYR má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah kalorií a neobsahuje žádný přidaný cukr. Je bez tuku a neobsahuje umělá sladidla ani konzervační látky. Jedna porce SKYRU obsahuje až 18 gramů bílkovin, což z něj činí vynikající zdroj bílkovin pro ty, kteří si chtějí udržet nebo budovat svalovou hmotu.

SKYR je navíc skvělým zdrojem vápníku a dalších důležitých vitaminů a minerálů. Dále je také skvělým zdrojem probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které pomáhají podporovat zdravý trávicí systém.

Probiotika mohou pomoci zlepšit trávení, zmírnit záněty a posílit imunitní systém. Konzumace probiotik navíc pomáhá udržovat zdravý střevní mikrobiom, což přispívá ke zlepšení celkového zdravotního stavu.

SKYR má také nízký obsah laktózy, takže je skvělou volbou pro ty, kteří nesnášejí laktózu. Protože se vyrábí z odstředěného mléka, je také skvělou volbou pro ty, kteří chtějí snížit svůj kalorický příjem.

Celkově je SKYR skvělým doplňkem každého jídelníčku.

SKYR využití

SKYR lze použít různými způsoby. Lze ho jíst samotný jako svačinu, zamíchat do ovesné kaše nebo přidat do koktejlů. Lze ho také použít jako polevu na cereálie, ovoce a dezerty.

SKYR lze také použít jako náhradu zakysané smetany v receptech, jako jsou enchilady, tacos a burritos. Je to všestranná přísada, která dodá jedinečnou chuť a strukturu každému pokrmu – od koktejlů a parfaitů až po tvarohové koláče a dipy.

Smoothies jsou skvělým způsobem, jak začít den, a SKYR je jejich dokonalým doplňkem. Když ho člověk smíchá s čerstvým nebo mraženým ovocem a trochou medu, připraví si zdravou a chutnou snídani nebo svačinu.

Díky husté krémové konzistenci je také skvělým doplňkem granoly. SKYR lze vrstvit s müsli, ořechy a čerstvým ovocem a připravit si tak sladkou a zdravou pochoutku.

SKYR lze použít také při pečení. Pokud se použije do muffinů, koláčů a palačinek, získá se lehká a nadýchaná struktura. Lze jej také použít jako náhradu smetanového sýra v tvarohových koláčích a dalších dezertech, které jsou zdravější a mají nižší obsah tuku.

SKYR je také skvělý způsob, jak ochutit dipy a pomazánky. Lze ho použít místo zakysané smetany nebo smetanového sýra a získat tak lehčí a zdravější dip. Ten lze použít na zeleninu, hranolky nebo krekry.