Chutný celerový salát

Chutny celerovy salat

Chutný celerový salát je osvěžujícím a zdravým příspěvkem na talíři. Tento lahodný salát se připravuje z povařeného nakrájeného celeru, který se marinuje v nálevu z octa, olivového oleje, cukru, soli a jemně nakrájené cibule. Chutný celerový salát je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehký a osvěžující pokrm plný chuti a zdravých látek.

Celerový salát je jednoduchým, ale chutným pokrmem, který zaujme svou osvěžující a jemně pikantní chutí. Při přípravě se používá povařený celer, který se nakrájí na tenké plátky. Poté se marinuje v nálevu z octa, olivového oleje, cukru, soli a jemně nakrájené cibule. Tato kombinace ingrediencí dodává celerovému salátu bohatou chuť a texturu.

Hlavní ingrediencí v chutném celerovém salátu je podobně jako v případě waldorfského salátu celer, který se povaří do měkka. Poté se nakrájí na tenké plátky nebo na jemné nudličky. Celer přináší do salátu osvěžující chuť a křupavou texturu, která se skvěle doplňuje s ostatními přísadami. Důležité je celer nejen povařit, ale také dobře vychladit, aby byl salát osvěžující a získal správnou konzistenci. Vyzkoušet jej můžete i s jinou zálivkou.

Do salátu se přidává najemno nakrájený celer.

Ingredience

  • 500 g celeru
  • 50 ml bílého vinného octu
  • Provensálské koření
  • 3 dl vody
  • 300 g uvařených brambor ve slupce
  • 2 lžíce plněných zelených oliv

Nálev

  • 3 lžíce bílého vinného octu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Mletý bílý pepř
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 3 červené cibule

Postup

  1. Celer očistíme, nakrájíme na nudličky a vaříme 15 minut v 3 dl vody spolu s octem, solí a provensálským kořením. Potom celer scedíme a necháme vyhladit. Cibuli nakrájíme na kolečka, zalijeme horkým nálevem a necháme vychladnout.
  2. Všechno dáme do mísy a přidáme na kostky nakrájené uvařené brambory, cibuli s nálevem, olivy nakrájené na kolečka a promícháme. Necháme na chladném místě alespoň hodinu.
  3. Příprava nálevu: nálev připravíme z octu, oleje, bílého pepře, cukru a soli. Ingredience spolu převaříme a přidáme nakrájenou cibuli.

Nálev z octa, olivového oleje, cukru, soli a cibule představuje důležitou složku celerového salátu. Kombinace octa a olivového oleje dodává salátu osvěžující a lahodnou chuť. Cukr pomáhá vyvážit kyselost octa a přidává do salátu jemnou sladkou nótu. Jemně nakrájená cibule přidává pikantní chuť a aromatickou vůni, která se krásně prolíná s ostatními přísadami.

Chutný celerový salát se nejčastěji podává jako příloha k hlavním jídlům nebo jako součást obědu či večeře. Jeho osvěžující a lehká povaha jej dělá ideálním doplňkem pro teplé letní dny. Salát si můžete také přizpůsobit své chuti přidáním dalších ingrediencí, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo bylinky, které dodají salátu další vrstvu chutí a textur.

Chutný celerový salát je skvělým způsobem, jak si pochutnat na osvěžujícím a zdravém pokrmu. S jemně nakrájeným povařeným celerem a nálevem z octa, olivového oleje, cukru, soli a cibule získá salát bohatou chuť a pikantní charakter.

Chutný celerový salát je skvělou volbou pro ty, kteří hledají lehký a osvěžující pokrm plný chuti a zdravých látek. Je ideální jako příloha nebo samostatný pokrm pro různé příležitosti a nabízí nezapomenutelnou chuťovou zkušenost