Objevte Kypr: TOP 5 míst, které vám vezmou dech

Trochu Řecko, trochu Turecko, byť stále tak nějak na půl cesty: Kypr sice představuje z části samostatný ostrovní stát, severní část je ale turecká. To nejlepší si ale ostrov bere z obou zemí. A nejen proto je ideální destinací pro dovolenou. Kromě nádherných přírodních úkazů, pláží s bělostným pískem i historických památek vás uhrane i letovisky, ve kterých najdete vynikající gastronomii i služby.

A že je o co stát, vám napoví výběr TOP pěti míst, které rozhodně stojí za navštívení. Snoubí se v nich odpočinek, touha po poznání i typicky “kyperský” vibe. Ať už se vidíte na plážovém lehátku, nebo ve víru historických památek či vodních atrakcí, Kypr přináší dost pro všechny.

TIP: Zaujal vás Kypr? Ulovte si skvělé nabídky Last Minute Kypr od cestovní kanceláře TUI a objevte tento nádherný středomořský ostrov se vším, co nabízí!

Nissi Beach

Nádherná pláž s bílým pískem i tyrkysově modrým mořem se nachází v městečku Ayia Napa na jihovýchodním pobřeží ostrova. Pláže právě kolem městečka patří k těm nejkrásnějším, jaké na Kypru najdete. Můžete se kochat nádherným výhledem na Nissi ostrůvek, podle kterého je pláž pojmenovaná. Využít ale lze i množství vodních sportů a aktivit, jako je vodní lyžování, windsurfing, šlapadla nebo plachtění. 

Varoša (Maraş)

Přezdívá se mu “Město duchů”, a pokud jej navštívíte, ocitnete se rázem jako ve scéně apokalyptického filmu, ve kterém zůstaly v rychlosti opuštěné příbytky, mnohdy ještě s jídlem na plotně. Scenerie, ze kterých mrazí, vám nabídne nově otevřené místo Varoša, které se nachází v turecké části na severu ostrova. Místo je opuštěné už více než 50 let a od roku 2020 jej můžete navštívit i vy. 

TIP: Pokud se chystáte do severní části ostrova, je potřeba mít platný cestovní pas. Na rozdíl od zbytku Kypru, kde se nachází Kyperská republika patřící do Evropské unie, je sever turecký a platí pro něj stejná pravidla pro vstup jako na pevninském Turecku.

Sea Caves

U městečka Ayia Napa, zhruba pět kilometrů dál na východ, najdete mořské jeskyně neboli Sea Caves, jak se místu říká. Jsou běžně přístupné, není potřeba žádné speciální vybavení, nicméně rozhodně byste měli mít pevnou obuv a dávat na sebe pozor. Čekají na vás útesy s proláklinami i jeskynní zákoutí s výhledem na moře. Vstup je zdarma.

WaterWorld Themed Park

Jeden z nejznámějších a největších vodních parků v Evropě se rovněž nachází v oblasti Ayia Napa na východě ostrova. Park je inspirovaný antickým Řeckem. Najdete v něm více než 18 nejrůznějších atrakcí, tobogány všech druhů, divoké řeky, bazény s protiproudem i vlnami a herní hřiště pro děti. Mezi nejikoničtější místa rozhodně patří skluzavka Drop to Atlantis nebo Chariot Chase. Pro rodiny s dětmi i dobrodružné jedince je to ideálním místem, kde strávit horký letní den. 

Kourion

Kypr je také místem s bohatou historií. Bývalé antické město Kourion je jednou z nejvýznamnějších historických památek Kypru. Nachází se asi 20 kilometrů od města Limassol. Najdete v něm zrekonstruované řecko-římské divadlo, ale i základy původních staveb, pozůstatky Apollónova chrámu, dórské sloupy i archeologické vykopávky. Otevřeno je denně a za vstup zaplatíte necelých 5 eur.

Zdroj foto: Unsplash