Letní grilování: Tipy na lahodné marinády

Léto je v plném proudu a s ním i čas grilování! Chuť grilovaného masa se dá pozvednout na novou úroveň pomocí lahodných marinád. Ať už máte rádi pikantní, sladké nebo bylinkové chutě, existuje nekonečné množství kombinací, které uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Správná marináda uspokojí vaše chuťové pohárky

Marináda je jako kouzelná směs, která masu dodá šťavnatost, křehkost a neodolatelnou chuť. Její základ se skládá z oleje, kyseliny (citronová šťáva, ocet) a koření. Můžete ale experimentovat a přidávat další ingredience, jako jsou bylinky, česnek, med, hořčice, jogurt, pivo nebo víno. Fantazii se meze nekladou!

Nezapomeňte, že na chuť masa má vliv také porcování, tak nezapomeňte pořídit novou výbavu včetně brousku na nože.

Medovohořčičná marináda

Smíchejte med, dijonskou hořčici, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a nechte maso nasávat jejich chutě asi 30 minut. Med dodá marinádě sladkou a karamelovou chuť, která perfektně ladí s vepřovým masem a kuřecími prsíčky.

Bylinková marináda

Svěží a aromatická bylinková marináda dodá vašemu masu či grilované zelenině nádech léta. Použijte nasekaný rozmarýn, tymián, bazalku, petrželku a oregano, zalijte je olivovým olejem, citronovou šťávou, přidejte špetku soli a pepře a maso nechte v této směsi marinovat asi 2 hodiny. Pro pikantnější chuť doporučujeme přidat sušené chilli.

Jogurtová marináda

Jemná a krémová jogurtová marináda je ideální pro libové maso, jako jsou kuřecí nebo krůtí prsa. Do bílého jogurtu přidejte citronovou šťávu, česnek, kari koření, sůl a pepř a maso v něm marinujte alespoň 30 minut. Jogurt maso krásně změkčí a dodá mu jemnou chuť.

Citrusová marináda

Pikantní a osvěžující citrusová marináda padne k rybám a mořským plodům. Smíchejte šťávu z pomeranče, limetky nebo citronu s olivovým olejem, nasekaným koriandrem, chilli papričkami, solí a pepřem a nechte maso odležet zhruba 30 minut.

Pivní marináda

Tato lahodná a pikantní marináda si rozumí s vepřovým a hovězím masem. Stačí smíchat pivo s medem, dijonskou hořčicí, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem a nechat maso ve směsi asi 2 hodiny.

Tipy na top marinované maso

  • Experimentujte s různými kořeními a bylinkami, abyste našli své oblíbené kombinace.
  • Marinované maso nechte alespoň 10 minut odstát v lednici, aby se chutě správně prolnuly.
  • Doba marinování závisí na typu masa a na vašich preferencích. Obecně platí, že čím tučnější maso, tím déle ho můžete marinovat.
  • Před grilováním nechte maso okapat od přebytečné marinády.
  • Grilujte maso na středním ohni a pravidelně ho otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného propečení.

Zdroj foto: Freepik