Jak správně pečovat o chromové povrchy v koupelně?

Chromové povrchy v koupelně dodávají interiéru elegantní a luxusní vzhled. Chrom najdeme na bateriích, sprchových setech, držácích ručníků a dalších doplňcích. Aby si však zachovaly svůj půvab a funkčnost po dlouhou dobu, je třeba o ně správně pečovat. V tomto článku vám společně s firmou WellMall poradíme, jak na to.

1. Pravidelné čištění

Základem péče o chromované povrchy je pravidelné čištění. Ideálně byste měli tyto povrchy čistit alespoň jednou týdně, v případě intenzivního používání i častěji. K čištění používejte měkký hadřík nebo jemnou houbičku namočenou v teplé vodě s trochou mýdla. 

Při čištění postupujte šetrně a vyhněte se použití nadměrné síly. Po umytí je důležité povrch důkladně opláchnout čistou vodou, abyste odstranili všechny zbytky mýdla. Nakonec povrch osušte měkkým suchým hadříkem. Tím předejdete vzniku vodních skvrn a map, které opravdu nevypadají hezky.

2. Vyhněte se abrazivním prostředkům

Při péči o chromové povrchy je klíčové vyhnout se používání abrazivních čisticích prostředků a pomůcek. Drsné houbičky, drátěnky či čisticí prášky mohou na první pohled vypadat jako účinné řešení, ale ve skutečnosti mohou povrch nenávratně poškodit.

Abrazivní materiály mohou způsobit jemné škrábance, které naruší povrch. Tím se vytvoří místa náchylná k zadržování nečistot a tvorbě koroze. Místo toho používejte jemné prostředky a měkké materiály, které povrch účinně vyčistí bez rizika poškození.

3. Ochrana před vodním kamenem

Vodní kámen je jedním z největších nepřátel všech povrchů v koupelně. Aby se předešlo jeho tvorbě, je důležité po každém použití otřít povrchy do sucha. Tento jednoduchý návyk může výrazně prodloužit životnost a zachovat krásu vašich zářivě lesklých doplňků.

Proto po sprše nezapomínejte ani na čištění sprchového koutu. Pravidelná údržba prodlouží životnost vašeho sprchového koutu a zároveň zajistí hygienické a příjemné prostředí pro každodenní používání.

Sprchový kout Alfa-V Line Combi od WellMall

TIP: Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, zvažte instalaci změkčovače vody. Toto zařízení pomáhá snížit množství minerálů ve vodě, které způsobují tvorbu vodního kamene. 

4. Používejte speciální přípravky

Pro důkladnější čištění a údržbu chromových povrchů, mezi které patří mimo jiné i sprchové sety nebo sprchové odtokové žlaby, existují speciální přípravky určené přímo pro tento účel. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby účinně odstranily nečistoty, aniž by poškodily povrch. 

Při výběru a používání těchto přípravků vždy pečlivě čtěte a dodržujte pokyny výrobce. Některé produkty mohou vyžadovat specifický postup aplikace nebo dobu působení. Správné použití může pomoci obnovit původní lesk a chránit povrch před budoucím poškozením.

Sprchový odtokový žlab od WellMall

5. Prevence proti korozi

Koroze je další nepříjemnou hrozbou pro chromové povrchy, zejména v prostředí s vysokou vlhkostí, jakým koupelna bezesporu je. Klíčem k prevenci koroze je pravidelná kontrola a údržba. Zaměřte se zejména na těsnění a spoje, kde se může hromadit voda a vlhkost.

Pokud objevíte jakékoliv netěsnosti nebo známky počínající koroze, je důležité je okamžitě řešit. Opravte prasklá těsnění, utáhněte uvolněné spoje a v případě potřeby kontaktujte odborníka. Prevence je v tomto případě mnohem jednodušší a levnější než následná oprava zkorodovaných povrchů.

6. Leštění

Pro dosažení extra lesku a ochrany můžete občas použít speciální leštidlo na chrom. Jednoduše tím obnovíte původní lesk a zároveň vytvoříte ochrannou vrstvu, která pomůže odpuzovat vodu a nečistoty.

Při leštění naneste malé množství produktu na měkký hadřík a aplikujte ho na chromový povrch krouživými pohyby. Poté přeleštěte čistým, suchým hadříkem, abyste odstranili přebytečný produkt a dosáhli rovnoměrného lesku. Tento krok není nutné provádět příliš často – dle potřeby.

Dodržováním těchto jednoduchých zásad zajistíte, že vaše chromové povrchy v koupelně zůstanou dlouho krásné a funkční. Pravidelná péče prodlouží životnost vašeho vybavení, ale také udrží vaši koupelnu v reprezentativním stavu, který bude těšit oko každého návštěvníka. A pokud koupelnu máte v plánu teprve zařizovat, veškeré koupelnové vybavení seženete na e-shopu WellMall – prodejce koupelnového vybavení, v prvotřídní kvalitě a za super cenu.